Zaspani dojenčki

Dojenčki, ki bi, kot se zdi, lahko neomejeno spali, delujejo prav tako nepripravljeni na življenje zunaj maternice kot nesrečni ali plašni dojenčki. Vendar se odzivajo precej drugače: namesto da bi protestirali ali trzali od strahu, se življenju izogibajo s spanjem. S spečim dojenčkom »ni težav«. Nič ne zahteva in verjetno ga je treba za večino obrokov zbuditi. Pogosto ga je težko prepričati, da bi ostal buden in se nahranil. Ko se s sesanjem znova uspava, ga skoraj ni mogoče zbuditi. Deluje, kot da ga starši in okolica ne zanimajo prav dosti. Redko dolgo joče in prav tako redko je videti srečen. Igra se s svojo zaspano, nevtralno igro.

Čeprav ste morda razočarani zaradi pomanjkanja njegove odzivnosti, je življenje s takšnim dojenčkom preprosto. Medtem ko spi, si lahko naberete moči in se pripravite na starševstvo, ki se bo začelo, ko bo malo dozorel. Medtem pa:

Skrbite, da se bo dojenček dovolj pogosto zbudil, da se bo najedel.

Občasno kakšen izredno zaspan dojenček, ki ga hranijo z zbujanjem, ne pridobi toliko teže, kolikor bi moral, saj ne zahteva toliko, kolikor v resnici potrebuje. Če ga morate buditi za hranjenje, ne bo nič narobe, če ga zbudite, kadar vam ustreza, vendar vsaj vsake štiri ure in še nekajkrat vmes, če vsakič sesa samo pet minut in potem zaspi.

Ne pustite, da dojenček spi po 12 ur na noč, čeprav si želi, saj bo preveč ur brez tekočine, da o hrani ne govorimo.

In če dojite, je to preveč ur brez dojenja za vaše prsi. Zbudite ga, preden greste spat in takoj zjutraj, in bodite srečni, ker vas verjetno ne bo zbudil v ranih jutranjih urah.

Ne sprijaznite se z zaspanostjo. Drugače povedano – nikar ne mislite, da se dojenček mora vesti tako, če ure prespi v svoji posteljici.

Poskusite zbuditi njegovo zanimanje za stvari in se z njim pogovarjajte. Če vam po dveh minutah zaspi v naročju, ga položite nazaj v posteljo, vendar se pri naslednjem hranjenju znova poskusite igrati z njim. Trudite se, da bi spoznal, da je prav zabavno, če je človek buden.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj