NoviceZaščita pred soncem

Zaščita pred soncem

Toplota in svetloba sonca spodbujata proizvodnjo endorfinov, ki so odgovorni za dobro razpoloženje. Ultravijolični (UV) žarki spodbudijo telo, da proizvaja vitamin D, ki je pomemben za rast kosti. Ti pa so odgovorni tudi za porjavitev kože, kar je zaščitni odziv proti škodljivim odmerkom UV sevanja.

Da bi imeli koristi od pozitivnih strani sonca, je pravzaprav dovolj že 15-minutni sprehod po svežem zraku. Dojenčki potrebujejo posebno pozornost, saj njihova koža še ni v celoti razvita, zato so za učinke sevanja v prvem letu življenja popolnoma ranljivi. Zaščitni sistem kože potrebuje nekaj let, preden je popolnoma dozorel. Dojenčki ne smejo biti nikoli izpostavljeni neposredni sončni svetlobi!

na_morju

Pravila za zaščito dojenčka pred soncem:

Dojenček naj ne bo nikoli direktno izpostavljen sončni svetlobi – Naj bo v senci dreves, v zasenčenem vozičku ali pod dežničkom.

Predpriprava – 20 do 30 minut pred sprehodom na poletno sonce malčka (vendar šele po prvem letu starosti) namažite s sončno kremo. Čez nekaj časa (po kopanju ali potenju) postopek ponovite.

Okoli poldneva se soncu izogibajte – V obdobju med 11. in 15. uro z dojenčkom raje ostanita v hiši.

Senca – Če ste na primer na bazenu ali na morju, namesto na soncu raje ležite v senci, če imate to možnost. Tudi v senci vas bo doseglo 40% UV žarkov.

Zaščita od glave do peta – Dojenčka vedno in povsod zaščitite pred sončnimi žarki. Najboljša zaščita pred soncem za občutljivo otroško kožo je, da je oblečen od glave do peta, vendar pa naj bodo oblačila v vročini lahka.

Vir: Family

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj