Zaščita pred piki komarjev med nosečnostjo

0
2574
Piki komarjev
Piki komarjev

Ne praskajte se, saj to ne pomaga! Zeliščni repelenti se štejejo kot večinoma neškodljivi, vendar na žalost niso tako učinkoviti.

Kemični preparati so lahko škodljivi, saj se kemikalije v njih absorbirajo skozi kožo in skozi posteljico do otroka. Še posebej nevarna snov v prvem trimesečju nosečnosti je dietil toluamid (DEET). Za varno zaščito pred komarji upoštevajte tudi naslednje nasvete:

  • Uporabljajte sredstva za odganjanje komarjev le takrat, ko je to nujno potrebno in ne vsak dan
  • Kreme ali spreja nikoli ne nanašajte neposredno na trebuh
  • Uporabljajte le izdelke z nizkimi koncentracijami aktivne snovi (20 % ali manj)
  • Spreja ne nanašajte na odprte rane, vnetja ali sončne opekline
  • Nanašajte ga le na mesta, ki prihajajo v stik z zrakom in ne povsod po telesu
  • Če želite uporabljati repelent in sredstvo za zaščito pred soncem skupaj, potem morate uporabiti repelent proti insektom četrt ure po nanašanju kreme za zaščito pred soncem, sicer lahko izgubi nekaj svoje učinkovitosti

Ali obstajajo kakšna naravna sredstva?

Zeliščni repelenti se štejejo kot večinoma neškodljivi, vendar na žalost niso tako učinkoviti kot njihovi kemični bratranci. Eterična olja citronele, evkaliptusa in sivke komarje odganjajo stran le kakšno uro. Olje iz nageljnovih žbic je prav tako učinkovito, vendar ni priporočljivo za nosečnice, saj spodbuja popadke. Svetle barve oblačil so za komarje manj privlačne kot temne. V hiši lahko na okna namestite zaščitne mreže ali mrežo proti komarjem nad posteljo.

Kaj lahko storim, če me piči komar?

V lekarni lahko dobite gel oziroma antihistaminik, ki pomaga v boju proti srbenju. Vendar pa ni razjasnjeno, če aktivne sestavine v njem ne škodujejo nosečnicam in otroku, zato se jih raje izogibajte. S slino masirajte mesto pika – znanstveno je dokazano, da nekatere snovi v človeški slini srbenje vsaj za nekaj časa omilijo. Blažilno deluje tudi vlažen in hladen obkladek, lahko tudi s kisom in glino. Pomaga tudi hlajenje – na kraj pika položite mrzlo brisačo ali v brisačo zavit led. Prepolovite čebulo in iztisnite sok na prizadeto območje. Pomaga lahko tudi trpotec – list zmečkajte med prsti in ga pritisnite na mesto pika ter postopek večkrat ponovite. Ne praskajte se, saj to ne pomaga, poleg tega pa lahko vodi do vnetja.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here