Zaprtje v poporodnem obdobju

0
3526

Po porodu se razmere v trebuhu zelo razlikujejo. Približno 1-2 tedna traja preden se črevesje vrne v prvotni položaj in prvotno frekvenco praznjenja. Le malo žensk gre že takoj naslednji dan po rojstvu na veliko potrebo, običajno do tega pride v drugem ali tretjem dnevu po porodu.

Obstaja več razlogov zakaj matere trpijo zaradi zaprtja po porodu: podobno kot na začetku nosečnosti hormonske spremembe vplivajo na spremenjeni mišični tonus v trebuhu, kar lahko vpliva na prebavo in iztrebljanje. Nekatere ženske pa trpijo zaradi zaprtja, ker so poskušale po porodu, zaradi strahu pred bolečino, iztrebljanje zadržati. Do tega pride predvsem, kadar ima ženska poškodbe v predelu genitalij ali zaradi carskega reza. Po rojstvu se pogosto zgodi, da v telesu pride do pomanjkanja tekočine, zaradi povečanega dihanja, povečanega znojenja ali povečane izgube krvi.

Če že nekaj dni niste šli na veliko potrebo, morate nekaj storiti glede zastojev, vendar se ne silite. Velikokrat se zaradi močnega pritiska po porodu pojavijo hemoroidi. Po carskem rezu ali prerezu presredka se izogibajte močnemu pritiskanju.

Pijte vodo, redno se gibajte, jejte hrano z bogato vsebnostjo balastnih snovi in naravna odvajala, kot so pšenični otrobi, lanena semena ali namočene suhe slive, kar bo zagotovo spodbudilo prebavo in rešilo blokado. Tudi masaža trebuha v smeri urinega kazalca pospešuje prebavo. Vaje za krepitev mišic medeničnega dna prav tako stimulirajo prebavni trakt. Če vse to ne pomaga, vam lahko zdravnik predpiše odvajalo, ki je primerno za doječe matere.

Vir: Swissmom

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here