Zaprtje pri otrocih

0
853
otrok_zraven_avta

Veliko otrok trpi zaradi zaprtja brez vzroka. Včasih je to posledica manjših razpok v sluznici anusa, zaradi česar je odvajanje blata za otroka boleče, kar povzroča, da ga zadržuje. Zaradi daljšega zadrževalnega časa v debelem črevesu se iz blata odstrani veliko vode, zato se zgosti in lahko povzroči majhne razpoke.

Pomembna je prehrana bogata z vlakninami

Še posebej veliko vlaknin otrok dobi iz sadja, zelenjave, polnozrnatih izdelkov in žitaric. Poskrbite, da vaš otrok popije veliko tekočine, saj je tudi ta pomembna pri reguliranju odvajanja. Posebej primerni so nesladkani čaji, sadni sokovi in mineralna voda. Čokolada, bel kruh, banane, jabolka, črni čaj pogosto spodbujajo zaprtje!

Laktuloza

Laktoloza je probiotik, ki spodbuja rast in aktivnost koristnih bakterij v črevesni flori. Otroku jo lahko zmešate s pijačo, jogurtom, pudingom, musliji in podobnim. Laktuloza je na voljo v številnih supermarketih, drogerijah in trgovinah z zdravo hrano. Laktuloza veže vodo v črevesju, kar ima za posledico mehkejše blato.

Če ima otrok večkrat težave z zaprtjem, ga vsak dan ob približno istem času spomnite na to, da naj gre na stranišče. Če je otrok zaprt več dni, bo mogoče potrebna uporaba klistirja ali svečk. Prepričajte se, da anus ni poškodovan.

 

otrok_zraven_avta

Vir: Kinder

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here