Zaprtje in driska pri otroku

0
1071
kamilice_-_zaprtje

Za dojenega dojenčka je normalno, da odvaja bodisi po vsakem obroku bodisi ne. Možno je tudi, da ne odvaja nekaj dni, zato bodite pozorni na zaprtje.

Zaprtje

Zaprtje je najpogostejše v otroštvu. Za dojenega dojenčka je normalno, da odvaja bodisi po vsakem obroku bodisi ne. Možno je tudi, da ne odvaja nekaj dni. Ko začne otrok z dojenja prehajati na mešano gosto prehrano, se hkrati s tem običajno vzpostavi postopno odvajanje. Za normalno odvajanje so pomembna živila: sadje, zelenjava, t. i. balastne snovi. Hrana naj bo mešana in uravnovešena. Pri dojenčkih ob zaprtju dodamo prehrani mlečni sladkor in sladkan čaj. Če pa ne dojite, dajajte otroku prilagojeno mleko z dodatkom laktoze, ki poveča volumen blata in olajša odvajanje blata.

Kamilice pomagajo pri zaprtju
Kamilice pomagajo pri zaprtju

Vsekakor pa se pred uporabo pripravkov in pojavu hujših oblik prebavnih motenj vedno posvetujte tudi z zdravnikom ali farmacevtom. Zaprtje je lahko funkcionalno ali pa posledica bolezni.  

Samopomoč

  • dojite dalje,
  • otroku dodajte
  • laktozo z vodo ali čajem ali sladkane kamilice pred dojenjem,
  • če otrok ni dojen,
  • ga hranite z ustreznim prilagojenim mlekom, ki deluje odvajalno, vsebuje lahko tudi probiotike,
  • če otrok uživa mešano hrano, se svetuje balastna dijeta: hrana bogata z vlakninami in pitje ustrezne količine tekočine.
  • zdravljenje s sirupi, ki vsebujejo laktulozo se priporoča kadar ni izboljšanja.

Driska

Driske so po navadi posledica virusnih, bakterijskih in parazitskih okužb v črevesju in povzročijo večji volumen iztrebljanja tekočega blata. Pri tem so otroci bolj dovzetni za dehidracijo, saj telo otroka vsebuje več vode.

Sodobni pristopi k zdravljenju driske predvsem zahtevajo, da se zagotavlja otroku primerna hidracija in preprečuje stradanje zaradi driske. Otroci se zaradi driske zelo hitro lahko izsušijo in tako je prva pomoč, da jim dajete veliko tekočine z dodatki mineralov (npr. raztopino rehidracijske soli, šipkov ali borovničev čaj). Vsekakor pa naj čaj, ki ga otroci pijejo, ne vsebuje kofeina. Poleg tekočine je za otroka pomembna tudi prehrana. Malčki naj med akutno drisko uživajo čim bolj uravnoteženo energetsko bogato in lahko prebavljivo hrano (npr. riž, krompir, prepečenec, banane in nato zelenjavo ter kuhano meso). Če še dojite, dojenja nikakor ne prekinjajte, če pa otroka hranite z nadomestki materinega mleka, mleko v času driske zamenjajte s posebno formulo.

Z dojenčkom je treba ob pojavu driske vedno obiskati zdravnika, medtem ko za starejše otroke velja, da jih lahko, če je edini simptom driska, zdravimo doma. Če se pojavijo tudi drugi bolezenski znaki, kot so povišana telesna temperature ali krči, je treba poiskati zdravniško pomoč. V primeru, da starejši otrok tekočine ne more zadržati v sebi, poskušajte dajati čaj po žličkah, in če tudi hranjenje po žličkah ne bo delovalo, vas bo pediater verjetno napotil v bolnišnico na intravenozno dovajanje tekočin.

Vir: arhiv Baby book

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here