Zapleti v poporodnem obdobju

2857
Po porodu
Po porodu

Običajno poporodno obdobje poteka brez zapletov, ne pa vedno. Do zapletov pride zaradi motenj pri celjenju ran in motenj pri krčenju maternice.

Prva znaka sta povečana krvavitev (npr. če lohija/čišča spet postane močnejša ali njena že svetla barva zopet postane krvava) in povišana telesna temperatura. Tudi blokirani mlečni kanali, ki niso nujno razlog za zaskrbljenost, so lahko vzrok za povišano telesno temperaturo. V primeru povišane telesne temperature se posvetujte z ginekologom, saj lahko blokirani mlečni kanali vodijo do okužbe dojk oziroma mastitisa in je lahko vročina znak okužbe. Možna zapleta po porodu sta tudi tromboza ali embolija. Poleg teh k zapletom prištevamo še psihične težave, kot so baby blues, poporodna depresija ali poporodna psihoza.

Celjenje ran in motnje pri krčenju maternice

Celjenje porodnih ran in motnje pri krčenju maternice nazaj v prvotno stanje je lahko povezano s premočno ali prešibko čiščo. Poleg tega se lahko čišča tudi kopiči. Zgornji rob maternice je torej višje, kot bi moral biti v poporodnem obdobju, maternica se krči zelo počasi ali pa se sploh ne vrne v prvotno velikost. Motnje pri celjenju ran pomenijo tveganje za okužbo, ker je čišča infekcijska. Če se kopiči ali izteka prepočasi, lahko vstopijo klice. Pri krčenju maternice poleg zdravil pomaga masaža, enostavne vaje, pogosto dojenje in toplota (npr. termofor).

Tromboza in embolija

Tveganje za trombozo in embolijo se po porodu poveča. Sposobnost strjevanja krvi je namreč dvakrat višja kot običajno. Hormonske spremembe povzročijo nastanek krčnih žil, kar poveča tveganje za nastanek tromboze. Ženske v poporodnem obdobju so telesno manj aktivne, kri pa teče počasi, tako da lahko enostavno pride do tromboze. Povečana maternica pritiska na velike vene in ovira pretok krvi. Trombozo in embolijo lahko preprečite s kompresijskimi nogavicami. Poleg tega je smiselno, tudi za čim prejšnje krčenje maternice, da čim prej zapustite posteljo in pričnete z lahnim gibanjem. Ženske, ki ste zaradi carskega reza dlje časa vezane na posteljo, zjutraj delajte lahke vaje, zlasti za noge.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav