Zapenjanje in zavezovanje čevljev

1576
Čevlji
Čevlji

Čevlji na ježka, zaponko ali vezalke.

Če se otroku zapenjanje čevljev zdi zahtevno, ga te spretnosti naučite, ko jih nima obutih. Tudi zavezovanje je za malčka pravi podvig, zato začnite z zapenjanjem ježkov in drugih oblik, da postane samozavestnejši. Ko obvlada to vajo, čevlje zasukajte naokrog, da bodo s petami obrnjeni proti njemu. Nato lahko poskusi še z obutimi čevlji!

Ločevanje levega in desnega čevlja

Preden otrok zapne ali zaveže obuvalo, mora izbrati pravo za levo oziroma desno stopalo. Nekaj namigov, kako mu olajšati nalogo:

 • Obuvalo na ježke primite za pasove. Na sredini se morajo stikati z gornjo stranjo, da je par postavljen pravilno.
 • Pri čevljih na zaponko je ta na zunanji strani, ne na sredini.
 • V notranjost gumijastih škornjev napišite črki L in D.
 • S čevlji na vezalke počakajte, dokler otrok ne loči densega in levega obuvala in je spreten pri drugih vrstah zapenjanja.

Čevlji na ježka

 1. Otrok naj čevlje postavi na podstavek na mizi, tako da bodo s konico obrnjeni proti vam.
 2. Pomaknite desni čevelj naprej, dvignite pasove in jih namestite tako, da bo otrok videl, kako se morajo prekrivati, če naj držijo. Vzemite še levi čevelj in desnega vrnite na njegovo mesto. Postopek ponovite z levim čevljem.
 3. Podstavek potisnite proti otroku, da lahko poskusi še sam.

Čevlji na zaponko

 1. Otrok naj čevlje postavi na podstavek na mizi s konico proti vam. Začnite z desnim čevljem, dvignite pas, ga potisnite v zaponko ter potegnite skoznjo.
 2. Odmaknite pas, da bodo vidne luknjice. Potisnite zatiček skozi luknjo in čevelj zapnite do konca.
 3. Ponovite postopek z levim čevljem, vendar ga obrnite, da bo peta obrnjena proti vam. Odpnite čevlje in pladenj potisnite proti otroku, da lahko poskusi še sam.
Zavezovanje vezalk.
Zavezovanje vezalk.

Čevlji na vezalke

 1. Otrok naj čevlje postavi na podstavek na mizi s konico proti vam. Vzemite desni čevelj in vezalke odmaknite na stran. Nato ju prekrižajte.
 2. Z desnico primite vezalko, ki visi čez desni del čevlja, in jo potisnite pod prekrižani vezalki na sredini. Nato potegnite oba konca vezalk, da se naredi vozel.
 3. Z levico primite levi del vezalke in z dlanjo zdrsnite po njej do približne polovice. Tam jo primite s palcem in kazalcem ter jo približajte vozlu na sredini, da nastane zanka – oziroma naredite zajčku uho.
 4. Z desnico primite desno polovico vezalke, naredite zajčku še eno uho in zanki zavežete v pentljo.
 5. Postopek ponovite z drugim čevljem. Vezalki nato odvežite in pladenj potisnite proti otroku, da lahko poskusi še sam.

Vir: Pokaži mi, kako se to naredi

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav