Zaostali deli posteljice

0
4094
Prvo trimesecje
Prvo trimesecje

Zaostali deli posteljice preprečujejo pravilno krčenje maternice po porodu. Če ob pregledu posteljice ugotovimo, da manjkajo posamezni kotiledoni ali pa da so pretrgane žile v plodovih ovojih na robu posteljice, posumimo da je prišlo do zaostalih delov posteljice. Ko se ugotovi, da posteljica ni cela, se izvede ročno luščenje posteljice v splošni anesteziji.noseka_-_1_trimeseje

Če je posteljica raztrgana, težko z gotovostjo trdimo, da je zaostal del. V takem primeru se ne odločimo vedno za iztipanje saj lahko splošna anestezija in sam poseg povečata možnost atonije maternice ter infekcij. V primeru, da ženska kasneje krvavi maternica pa je skrčena, se naredi abrazija pod zaščito antibiotikov.

Kadar nismo prepričani, če je prišlo do zaostalega dela, se to ugotavlja z ultrazvočno preiskavo. Če  košček posteljice ostane v maternici, se ponavadi izloči s čiščo v prvih dneh po porodu ali pri prvi menstruaciji. V primeru da se ne izloči, lahko zaradi tega dela posteljice pride do vnetij ter poznih poporodnih krvavitev (pojavijo se 24 ur po porodu).

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here