Po poroduSpolnost in kontracepcija po poroduZanositev - kdaj prenehati s kontracepcijo

Zanositev – kdaj prenehati s kontracepcijo

Vsaka oblika kontracepcija ima določen čas, ki mora preteči po uporabi, man je zaupal mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar iz Ginekološke klinike v Ljubljani.

Pri tem veljajo neka splošna navodila, na primer pri kombinirani hormonski kontracepciji se priporoča, da tri mesece pred načrtovano zanositvijo prenehate z jemanjem tabletk. V vmesnem obdobju se lahko uporablja mehanska zaščita, sicer pa niti ni velike potrebe po odlašanju. Hormoni namreč iz krvi in iz telesa izginejo v nekaj dneh. Med prenehanjem jemanja tabletk in ovulacijo pa je vsaj 14 dni. Ko pride do ovulacije, že to zagotavlja, da bo sluznica primerna za ugnezditev zarodka.

Pogoji bodo za zarodek popolnoma primerni že ob prvi ovulaciji, zato ni nobenega razloga, da bi zanositev v tem času preskočili. V literaturi se sicer pojavljajo navedbe, da kontracepcijske tabletke zmanjšujejo vsrkanje folne kisline in morda se ravno iz tega razloga odsvetuje takojšnja zanositev po prenehanju jemanja kontracepcijskih tabletk, da se zaloge obnovijo. Dejansko ni potreben noben strah pred zanositvijo že v prvem mesecu po prenehanju jemanja kontracepcije.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj