Ženska izloči 400 jajčec, ki lahko vodijo k spočetju otroka

0
7476
Delitev celic po oploditvi.
Delitev celic po oploditvi.

Za časovno opredelitev, kdaj se nahajate v ovulaciji oz. so plodni dnevi, lahko uporabljate različne metode.

Od ovulacije do zanositve

V času spolne zrelosti ženske se iz obeh jajčnikov izloči samo okrog 400 jajčec, ki teoretično lahko vodijo k spočetju otroka. Toda kako točno pride do zanositve in kako ugotoviti, kdaj so najugodnejši dnevi za oploditev jajčeca?

Kako poteka zanositev?

Zanositev je proces, ki se lahko odvija pri vsaki spolno zreli ženski. Da bi uspešno zanosili, je najprej potreben jajčni folikel, ki se dozori v času pripravljenosti za oploditev – ovulacije. Ta folikel pa se mora po spolnem odnosu dovolj hitro srečati s pomikajočimi se spermiji; ob srečanju pa pride do oploditve jajčeca. Torej, ko je seme v nožnici, semenčice odplavajo v maternično votlino in naprej v jajcevod, pri čemer semenčice usmerjajo utripajoče migetalke, ki se nahajajo na sluznici jajcevoda. Ko se ena izmed mnogih milijonov semenčic, ki se približujejo jajčecu, prebije do jajčeca, le ta vstopi v citoplazmo jajčeca. Ponavadi do tega pride v zgodnjem delu jajcevoda. Ta trenutek, ko se spolni celici združita, imenujemo spočetje.

Zatem se oplojeno jajčece zaobli in foliklov epitelij (neke vrste ovojnica za jajčece), odpade. V naslednjih nekaj dnevih od spočetja se oplojeno jajčece deli ter začne pomikati proti steni maternice, da se vgnezdi in začne razvijati. Od ovulacije in vse do trenutka, ko oplojeno jajčece odpotuje in se vraste v maternično sluznico, mine približno osem dni. Velikokrat zaradi povišane ravni hormona progesterona ženska že 10. dan po spočetju (ko je zarodek deloma vgnezden v maternico) občuti zgodnje znake nosečnosti, kot sta npr. boleče prsi in jutranja slabost.

Kaj so torej plodni dnevi?

Večinoma z besedno zvezo plodni dnevi torej opisujemo tisto kratko, nekajdnevno obdobje 14 dni pred menstruacijo, ko je ženska v fazi ovulacije.

Kako ugotoviti kdaj se nahajate v svojih plodnih dneh?

Za časovno opredelitev, kdaj se nahajate v ovulaciji, lahko uporabljate različne metode.

Z napredkom medicine se metode spremljanja hitro spreminjajo. Predstavljamo tri moderne metode za spremljanje plodnih dni:

  1. Metoda spremljanja koledarja, pri kateri pa bi ženska morala imeti zelo ustaljen življenjski ritem, brez stresa, saj ta rezultate metode spremljanja koledarja popači. Vendar večinoma ovulacija poteka 14. dan ciklusa (če ima ženska 28-dnevni ciklus). Treba pa se je zavedati, da je jajčna celica ob ovulaciji samo 12 ur zmožna oploditve. Biologija je zato poskrbela, da lahko spermiji preživijo do 4 dni v jajcevodu in na ta način privedejo do zanositve tudi nekaj dni pred samo ovulacijo.  
  2. Ovulacijski testi iz lekarne delujejo na podlagi spreminjanja sluzi v telesu ali na osnovi hormonskih sprememb v urinu določijo ovulacijo. 
  3. Folikulometrija je metoda spremljanja rasti foliklov s pomočjo ultrazvoka. Dr. Miglar pravi: »Ta sodobna metoda daje dober vpogled  na  rast foliklov in ovulacijo. Metoda zahteva nekajkratni obisk pri ginekologu od menstruacije do ovulacije.”

Merjenje bazalne temperature – stvar preteklosti

Veliko literature svetuje za spremljanje ovulacije metodo merjenja bazalne temperature. Toda metoda, pri  kateri si mora ženska z živosrebrnim termometrom zjutraj, takoj prespani noči, izmeriti telesno temperaturo, preden sploh vstane iz postelje, in si temperaturo meri v nožnici ali v zadnjični odprtini 3 minute, je stvar preteklosti. Po mnenju dr. Miglarja je tovrstna metoda spremljanja zastarela za 21. stoletje in se naj ženske raje poslužujejo modernih metod spremljanja ovulacije, kot so spremljanje koledarja, farmacevtskih izdelkov ali folikulometrije.  

Vir: Pocajt M., Širca M. Anatomija in fiziologija. Ljubljana: DZS, 2001.

Sodelujoči strokovnjaki:

Robert Miglar

http://www.robertmiglar.com/

dr.med., specialist ginekologije in porodništva

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here