Čistite zamašen nosek s fiziološko raztopino

0
3542
Zamašen nosek
Zamašen nosek

Nega noska je pomembna od vsega začetka, saj je za uspešno dojenje/hranjenje pomembna čista in prehodna nosna votlina. Če je nosna votlina zamašena, bo dojenček med hranjenjem skušal dihati skozi usta, kar pomeni, da bo hranjenje prekinjeno.

Najpogostejši vzrok za zamašen nosek pri otroku so okužbe z respiratornimi virusi, ki so zelo pogoste v jesensko-zimskem času. Simptomi zamašenega noska se kažejo kot izcedek iz nosu, ki je lahko prozoren, svetlo rumen ali gnojen, ob izcedku je lahko prisotno tudi kihanje, pogosto tudi kašelj, ker sluz zateka iz noska v nosno-žrelni prostor in grlo. Vzrok je po navadi virusno vnetje nosne sluznice, lahko so tudi drugi redkejši vzroki, kot so prirojene zapore/anomalije v nosu, tujek v nosu, polipi v nosu … Obisk zdravnika je potreben, kadar povišana temperatura vztraja več kot tri dni, kadar otrok zelo kašlja ali deluje, kot da ga nekaj boli in je jokav, kar lahko nakazuje na vnetje ušes.

Kako čistimo nosek

Dojenčku lahko očistite nosek na več načinov. Nosek lahko očistite nežno s fiziološko raztopino, ki zmehča sluz, in jo zato potem lažje odstranite, vendar ne pretiravajte s količino, dovolj je kapljica ali dve. Pomagate si lahko tudi s pomočjo nastavkov za aspiracijo, saj dojenčki niso sposobni aktivno izpihati sluzi iz noska. Kadar je nosek močneje zamašen oziroma je prisotna gostejša sluz, uporabite hipertonično raztopino (2 %) za čiščenje. Ko nosek navlažite s fiziološko raztopino, ki je lahko v obliki pršila ali kapljic, nosek očistite s pomočjo aspiratorjev, ki so namenjeni dojenčkom. Očistite vsako nosnico posebej.

Preventivna skrb za čist nosek

Poskrbite za primerno ogrete in dovolj vlažne bivalne prostore. Suh zrak namreč še dodatno suši sluznico in zamašenost nosu še poslabša. Dojenček naj bo čim več časa na svežem zraku, izogibajte se zaprtim prostorom in nakupovalnim centrom, kjer se v zimskih mesecih zadržuje veliko ljudi in je možnost prenosa virusnih okužb velika.

Dojenčkom do 3. meseca starosti lahko zamašen nosek povzroča veliko težav pri hranjenju, saj dojenček ni sposoben hkrati dihati skozi nos in sesati in lahko že samo zaradi zamašenega nosu odklanja hranjenje, zato je potreben obisk pri zdravniku. Pri večjem dojenčku pa je obisk zdravnika potreben, kadar povišana temperatura vztraja več kot tri dni, kadar zelo kašlja ali deluje boleč in jokav, kar lahko nakazuje na vnetje ušes.

Skrb za prehodnost dihal/pljuč

Izogibajte se virusnim okužbam, dojenček naj pije veliko tekočine, ker s tem omogočite, da je sluz v dihalih mehkejša in jo dojenček lažje izkašlja. Poskrbite za primerno temperaturo in vlago v bivalnih prostorih.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here