Zakaj vas otrok izziva

0
713
roke01

Vaš otrok se trudi, da bi s provociranjem pridobil vašo pozornost, zato se pritožuje, nerga in joka. Zakaj? Vsi otroci si želijo pozornost svojih staršev, po možnosti v obliki pohvale. Če si starši vzamejo premalo časa za otroke, otroci na to pogosto reagirajo s težavnim vedenjem: pritoževanje, jok in kričanje. S tem želi otrok doseči, da mu boste posvetili svojo pozornost in mu izpolnili želje.

Pogosto se takšno vedenje prične, ko starši pokažejo premalo zanimanja za otroka. Ko se otroku nekajkrat izgovorite, da za igro z njim nimate časa, se vsak otrok počuti zavrnjenega. In sčasoma spozna, da lahko pozornost staršev vzbudi tudi drugače. Čeprav graja staršev otroku ne bo všeč, bo zanj verjetno še vseeno boljša, kot da jej popolnoma prezrt.

roke01

Starši in otrok so tako ujeti v začaran krog. Otrok želi pozornost staršev in jo dobi s težavnim vedenjem. Starši menijo, da jim otrok hoče nagajati in jih nalašč izziva, zato na koncu izgubijo živce. Pogosto starši pozabijo biti pozorni na svoje otroke, ko se lepo obnašajo. Pohvalite ga. Vaš otrok se bo pozitivno odzval, če ne boste opazili le njegovih napak, temveč tudi tisto, kar naredi dobro in prav. Ne izgubljajte živcev, ko gre kaj narobe. Spodbujanje pomaga vašemu otroku pridobiti zaupanje in se naučiti novih stvari.

Vsakodnevna pozornost je najboljše, kar lahko damo otroku. Dolžina ukvarjanja z otrokom niti ni najbolj pomembna, važno je, da si zanj vsak dan odtrgate nekaj časa. Še posebej, če sta oba starša zaposlena, je zelo pomembno, da družinsko življenje teče gladko.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here