Zakaj shraniti matične celice

0
919
Matične celice
Matične celice

V Sloveniji je matične celice iz popkovnične krvi in popkovnice možno shraniti v družinski banki z laboratorijem v Sloveniji ali pri dveh podjetjih, ki ponujata hrambo v tujini. Najpogosteje jih pridobivajo iz popkovnice pri dojenčkih, kostnega mozga, stimulirane periferne krvi, zobne pulpe in maščobnega tkiva.

Ker starše skrbi tudi zdravje otrok v (daljni) prihodnosti, pogosto naletite na možnost shranjevanja matičnih celic. Ob tem se soočate z vprašanji, kaj sploh so matične celice, kje se jih lahko shrani, kakšne so njihove koristi itd. Šele dobro opremljeni z vsemi informacijami se lahko odločite za ta korak. Zato smo pri strokovnjakih poiskali odgovore na najpogostejša vprašanja.

Kaj so matične celice in kje se nahajajo?

Matične celice so zaloga za nove specializirane celice, ki jih skozi naše življenje potrebujemo pri obnavljanju tkiv, nadomeščanju poškodovanih, obolelih ali odmrlih celic. Nahajajo se v vseh naših tkivih in se od ostalih celic v našem telesu, ki so specializirane (npr. celice kostnega tkiva, celice hrustančnega tkiva), razlikujejo v dveh lastnostih, in sicer so neusmerjene celice, ki se lahko samoobnavljajo (nikoli jih ne zmanjka), lahko pa se spremenijo (usmerijo) v specializirane celice, ki jih naše telo potrebuje; zato so matične celice zelo uporabne za zdravljenje različnih bolezni.

Kako pridobivajo matične celice in kakšen je namen njihovega shranjevanja?

Najpogosteje jih pridobivajo iz popkovnice pri dojenčkih, kostnega mozga, stimulirane periferne krvi, zobne pulpe in maščobnega tkiva, saj iz njih pridobijo zadostne količine matičnih celic, namenjenih zdravljenju. Pri popkovnični krvi in popkovnici pa predstavlja dodatno prednost neboleč in neinvaziven odvzem ter enostavna dosegljivost – po porodu se namreč običajno zavrže. V primerjavi z drugimi viri, imajo matične celice iz popkovnice tudi izredno velik potencial pomnoževanja. Zelo dober vir matičnih celic v zadnjem času postaja maščobno tkivo, pa tudi postopek pridobivanja (liposukcija) je dokaj enostaven in ne predstavlja večjih tveganj za darovalca.

Katere bolezni že lahko zdravijo s pomočjo matičnih celic? Kako velika je verjetnost, da bo otrok potreboval shranjene matične celice?

Že od 50. let prejšnjega stoletja se uporablja matične celice pri zdravljenju. Prve presaditve so bile predvsem pri zdravljenju krvnih bolezni, rakastih obolenj, bolezni imunskega in metabolnega sistema. V Sloveniji z matičnimi celicami zdravijo (poleg že omenjenih bolezni) tudi srčno popuščanje, osteohondralne lezije, urinsko inkontinenco in aGvHD (najhujšo obliko akutne zavrnitvene reakcije po presaditvi darovanega kostnega mozga). Danes  že preko 80 različnih bolezni zdravijo z različnimi viri matičnih celic (kostni mozeg, popkovnična kri, stimulirana periferna kri), poleg tega potekajo različne raziskave na področju zdravljenja cerebralne paralize, avtizma, travmatskih poškodb možganov, srčne kapi, sladkorne bolezni, poškodb hrbtenjače (hromosti), Parkinsonove bolezni, ALS in HIV. Pri teh raziskavah vedno več uporabljajo popkovnično kri in popkovnico. Porast terapij z uporabo popkovnične krvi in popkovnice je povezan tudi z dejstvom, da se za shranjevanje odloča vedno več staršev. Brez celic razvoj novih terapij pač ni možen. Pojav prenekaterih bolezni srca in ožilja, rakastih bolezni ter nevroloških bolezni zvišajo verjetnost, da bo otrok shranjene matične celice potreboval. Sicer ne v prvih letih svojega življenja, ampak nekoliko kasneje. V nekaterih primerih se shranjene celice lahko uporabijo tudi za zdravljenje otrokovih sorojencev ali staršev. Pri tem gre za zdravljenje z darovanimi celicami in je predhodno potrebno preveriti ujemanje (med otrokovimi celicami in bolnikom).

Zakaj je pomembno, da se shranijo mlade celice?

Znano je, da se poškodbe pri otrocih celijo bolje kot pri starejših osebah, saj se mlajše celice delijo hitreje, poleg tega pri odraslih na mestu poškodbe pogosto nastane nefunkcionalno, zabrazgotinjeno tkivo. Matične celice iz popkovnične krvi in popkovnice so najmlajše celice »odraslega«, saj so odvzete takoj po porodu. Sčasoma se v celicah nakopičijo poškodbe, lahko pride do virusnih okužb, ki se ob presaditvi prenesejo na prejemnika. Zato je smiselno matične celice odvzeti, ko je otrok mlad in zdrav, ter jih shraniti za pozneje, ko jih boste morda potrebovali.

Kje in kako se hranijo celice ter kolikšen je njihov rok uporabe?

Celice za lastno uporabo se shranjujejo v družinskih (zasebnih) bankah, javni zavodi pa shranjujejo vzorce za presaditve z darovanimi celicami. Bodoči starši so lahko do nedavnega darovali vzorce v javni zavod, ki deluje v sklopu Zavoda za transfuzijsko medicino, vendar zaradi zapolnjenosti novih vzorcev ne sprejemajo več. V Sloveniji je matične celice iz popkovnične krvi in popkovnice možno shraniti v družinski banki z laboratorijem v Sloveniji ali pri dveh podjetjih, ki ponujata hrambo v tujini. Pri presaditvi lastnih celic se vrne pacientu njegove lastne celice (zasebna podjetja), pri presaditvi darovanih pa prejme celice drugega človeka (javni zavod). Celice se po posebni pripravi shranijo v parah tekočega dušika (pod –156 °C) in lahko tako ostanejo teoretično neomejeno dolgo, saj se njihov metabolizem ustavi. V praksi se celice hrani do uporabe.

Kaj naredimo, ko matične celice potrebujemo?

V Sloveniji, ob shranitvi matičnih celic v slovenski družinski banki lastnik celic prejme certifikat s katerim lahko razpolaga s celicami v primeru uporabe. Shranitev matičnih celic so lastna možnost in odločitev, zato npr. na zdravstveni kartici ni zabeleženo, da ima otrok shranjene celice. V primeru da  otrok pri 10 letih potrebuje celice, starši obvestijo zdravnika o shranjenih celicah, zdravnik vzpostavi kontakt z družinsko banko ter poda zahtevo o sprostitvi celic za otrokovo zdravljenje. Po soglasju otrokovih staršev za hitro dostavo celic lečečemu zdravniku na kliniki poskrbi družinska banka celic.

Sodelujoči strokovnjaki:

Mojca Grošelj

univ. dipl. bioteh.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here