Zakaj se široko povijanje pri dojenčkih odsvetuje

0
2711

Široko povijanje je povijanje, kjer se uporablja navadne bombažne tetra plenice. Priporoča se običajno pri težavah otroka s kolki.

Oglejte si video, v katerem Špela Gorenc Jazbec, dipl.fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath) odsvetuje široko povijanje, saj je gibanje nog oteženo, prav tako pa ni obremenitve lastne teže na kolke.

Široko povijanje imenujemo povijanje, kjer uporabljamo navadne bombažne oziroma tetra plenice, ki jih zložimo tako, da tukaj med nogicami dojenčku pridejo zelo na široko.

Običajno jih priporočajo, kadar imajo dojenčki težave s kolkom, priporočajo povijanje na široko. Vendar se težave s kolkom, s kolki samo s tem težko odpravijo. Kolki se razvijajo z gibanjem in z njihovo obremenitvijo. To pomeni, če dojenčka povijemo na široko in nogice drži v tem položaju, se težko obrne na bok. In če se zelo težko obrne na bok, zelo težko obremeni kolk s svojo težo. Tudi gibanje nogic je oteženo, če je na široko povit, tako da se priporoča povijanje na ozko oziroma da izpustimo povijanje na široko. Ker če so težave s kolki, otroci običajno pridejo v razvojne ambulante, kjer jim na drugačen način preko gibanja in aktivnosti pomagajo, da pride do izboljšanja teh težav.

Splošno je rečeno, da naj bi dojenčke do tretjega meseca povijali na široko, v

Široko povijanje dojenčka
Široko povijanje dojenčka

endar to običajno odsvetujemo, vsaj z vidika gibanja in aktivnosti otroka, ker če so noge na široko, je otrok veliko manj aktiven, težko, težje izvede gibe, ki bi jih, če bi bil povit na ozko.

Sodelujoči strokovnjaki:

Gorenc Jazbec Špela

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here