Partnerski odnos po rojstvu otrokaVloga očeta in vloga mameZakaj se moški ponoči, ko dojenček joka, ne zbudijo?

Zakaj se moški ponoči, ko dojenček joka, ne zbudijo?

Znanstveniki v Veliki Britaniji so odkrili: moški se v največ primerih ob otroškem joku nikoli ne zbudijo prvi. V nasprotnem primeru bi namreč imeli zelo lahen spanec, motilo bi jih namreč lahko že brnenje hladilnika ali pa alarm ki tuli nekje zunaj pri drugem avtomobilu.

Ne zbudijo se, ko otrok joka v otroški sobi, niti če joka celo v vaši spalnici. Proti tej vrsti hrupa se moški zdijo preprosto imuni. Ali kot sumijo britanski znanstveniki: v njihovem nagonu ni vključeno, da bi se zbudili, kadar joka njihov otrok. Podzavestno namreč vedo, da jok otroka največkrat ni nevarnost, ker otrok rabi mleko, svežo plenico ali preprosto le materino bližino. Tako loči otrokov jok od možnih razlogov, ki ga zbudijo. Ugotovljeno je bilo tudi, da jok otroka sploh ni med top desetimi razlogi, ki moškega zbudijo.

Pri ženskah pa je to seveda drugače. Materinski občutki se tudi pri mamicah, ki sicer spijo trdno, ob joku otroka postavijo na prežo. Ne samo, da se zaradi joka hitreje zbudijo, temveč so tudi hitreje budne in pripravljene ukrepati za umiritev otroka. Ja, to je pač materinski instinkt. Nekdo pač mora tudi ponoči poskrbeti za otroka, da lahko moški potem rečejo: »Draga, čisto zares je/ga nisem slišal jokati!«.

Vir: Muetterberatung

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj