Zakaj na preventivni pregled že pred nosečnostjo

0
3861

Pregled oziroma posvet z ginekologom pred nosečnostjo je pomemben predvsem za ženske, ki niso popolnoma zdrave, pa tudi za zdrave.

Oglejte si video v katerem mag. Irena Virant, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, svetuje zakaj je dobro opraviti preventivni pregled.

Pregled oziroma posvet z ginekologom pred nosečnostjo je pomemben predvsem za ženske, ki niso popolnoma zdrave, pa tudi za zdrave. Na tem pregledu ginekologi svetujejo jemanje folne kisline, pri večini žensk že pred zanositvijo. Ženskam, ki imajo epilepsijo, sladkorno bolezen ali so jemale zdravila, ki zmanjšujejo količino folatov v telesu, ginekologi svetujejo dodajanje folne kisline k prehrani že dva meseca pred predvideno zanositvijo in potem do 8. tedna nosečnosti.

Preventivni pregled pred nosečnostjo je torej pomemben predvsem iz tega razloga, pri ženskah s kroničnimi boleznimi pa tudi zaradi tega, da se nosečnost predvidi v času, ko je kronična bolezen čim bolj stabilna. Žensko se napoti tudi k specialistu, ki vodi to kronično bolezen. Pregled pred nosečnostjo je pomemben tudi zato, da ginekolog izpraša žensko glede prebolelih otroških bolezni (ženske, ki niso bile cepljene proti ošpicam, se izpraša, če so jih prebolele ali ne), ker se tako izognemo dodatnim pregledom v nosečnosti.

Že pred nosečnostjo lahko prvič pregledamo prisotnost protiteles za toksoplazmo in tako tega pregleda ni potrebno med nosečnostjo opraviti dvakrat, temveč le še enkrat. Še ena stvar, o kateri se je priporočljivo pogovoriti že na tem pregledu, je kontracepcija po porodu, saj je še vedno velika splavnost žensk kmalu po prvem ali drugem porodu.

 

mag. Irena Virant

http://www.bolnisnica-kranj.si/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, vodja porodništva, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj