Zakaj majhni otroci gledajo televizijo?

0
1723

Večina staršev ve, da gledanje televizije ni dobro za otroke, še posebej ne v prvih letih življenja, pa vendar jo otroci kar veliko gledajo. Zakaj? Ali starši televizijo koristijo kot poceni varuško ali obstajajo tudi drugi razlogi za gledanje televizije? Mednarodni centralni inštitut za mladino in izobraževanje o televiziji je o tej zadevi vprašal 728 mater, ki imajo otroke stare 0-5 let. Vprašanje se je glasilo: zakaj in v katerih primerih njihovi otroci gledajo televizijo?

Rezultati študije: Najpogostejši razlog mater je gledanje televizije kot način druženja družinskih članov. Le devet odstotkov mater poroča, da to nikoli ni razlog za gledanje televizije. Razlog za gledanje televizije, ki je na drugem mestu pa je: otroci televizijo gledajo, kadar je slabo vreme ali kadar so bolni. Poleg tega se televizija uporablja kot zadnja možnost, kadar ni prijateljev, s katerimi bi se otrok igral ali pa ta, da ostane otrok tiho, ko drugi družinski člani še spijo. Tretja najpogostejša funkcija televizije pa je, da lahko matere med tem, ko otroci gledajo televizijo, opravijo kakšno gospodinjsko ali drugo opravilo. Ali pa televizor včasih dejansko prevzame vlogo varuške in premosti kratkotrajno samoto otrok.

Poleg tega starši uporabljajo televizijo, da bi vplivali na čustva svojih otrok, na primer, televizija kot izobraževalna pomoč (kot nagrada), kot večerni ritual ali za podporo skrbi za otroka, če je otrok na primer dlje časa doma, na primer po kakšni operaciji. Razlogi, zakaj starši pustijo otrokom gledati televizijo že v zgodnjem otroštvu so veliko bolj zapleteni, kot se običajno domneva. Pogosto počnejo to tudi zaradi slabe vesti in preprosto zato, ker ne razmišljajo o boljši rešitvi.

Vir: TELEVIZION, revija Mednarodnega centralnega inštituta za mladino in izobraževanje o televiziji

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here