NovorojenčekKomunikacija z dojenčkomZakaj lega na boku vašemu dojenčku tako zelo ugaja

Zakaj lega na boku vašemu dojenčku tako zelo ugaja

Pred porodom vaš zarodek ni nikdar ležal na hrbtu. Večino svojega časa je preživel v legi, značilni za zarodek – glava navzdol, hrbtenica ukrivljena, kolena pa stisnjena ob trebušček. Že milijone let je ta lega pogoj za sprožitev refleksa pomiritve in zaradi nje so otroci v maternici tako umirjeni, da se po nesreči ne premaknejo in pri tem zavozlajo popkovino ali pa jo kako drugače poškodujejo.

Ko je otrok zunaj maternice, se refleks pomiritve pri njem sproži, če je otrokov vrat upognjen nekoliko navzdol, se dotikate njegovega trebuščka in ga položite na bok. Strokovnjaki za nego prezgodaj rojenih otrok omenjene dojenčke premaknejo v opisano lego takoj, ko so ti dovolj zdravi in čvrsti, da jih lahko premikamo (celo velikemu številu odraslih omenjena lega zares ustreza).

Tudi tako imenovano »dotikanje trebuha« lahko sproži refleks pomiritve, kar je ostanek naših opičjih prednikov. Lega na boku preprečuje, da bi se v otroku po nesreči sprožil Morojev refleks (refleks padanja). Ljubkovanje nemirnega otroka, ko leži na hrbtu, je kot tolažba in ščipanje hkrati. Dotikanje je seveda enkratno, toda zaradi ležanja na hrbtu se novorojenček počuti precej negotovo. V tej legi se otroku sproži Morojev refleks takoj, ko pride do najmanjšega neprijetnega dražljaja, saj ima občutek, da ga boste spustili iz drevesa. Nasprotno pa je z lego na boku (ali trebuhu), saj mu senzorji v glavi sporočajo: »Ne skrbi, vse je v najlepšem redu!« (Če se je pred tem že sprožil Morojev refleks, potem bodo možgani potrebovali minuto ali dve, da zaznajo spremembo in da se bo sprožil refleks pomiritve.) Nekateri otroci so na lego tako občutljivi, da jih pomiri že obrat na bok ali trebuh, obrat na hrbet pa povzroči pravo paniko.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj