Zakaj je vzgled pri vzgoji tako pomemben

1767

Starši smo otroku zgled. Zakaj je vzgled pri vzgoji tako pomemben? Otroci vpijajo vsa vedenje in sporočila, ki jih slišijo in vidijo.

Starši smo otroku zgled. Zakaj je vzgled pri vzgoji tako pomemben? Odgovor boste našli v videu, kjer strokovnjakinja dr. Tina Rutar Leban, univ. dipl. psih., vodja šole starševstva O.K. Consulting, razlaga kako otrok vpija vsa vedenja in sporočila, ki jih sliši in vidi. Zato ni pomembno le, kako se starši obnašamo do otroka, ampak tudi kako se obnašamo do sebe, do parnerja.
Starši, otrokovi vzgojitelji in širše okolje je otroku vzgled in otrok dejansko deluje kot neke vrste spužva in vpija vsa vedenja, vsa sporočila, ki jih sliši. Tako tista, ki so jih sliši in vidi in so v povezavi z njim in kako se starši, vzgojitelji obnašajo do njega, ampak vpija in povzame tudi to, kako se starši obnašamo sebe in se na ta način uči, kako se je potrebno obnašati do sebe.
Za starše je pomembno tudi to, da znajo cenit sebe, da imajo starši ustrezno samopodobo, da znajo tudi starši postaviti določene meje pri sebi, kar na ta način dajo otorku vzgled, kako bo sam ustvaril pozitivno samopodobo in sam postavljal meje za sebe. Torej ne samo, kako se starši obnašamo do otroka, ampak tudi to, kako se obnašamo sami do sebe v partnerstvu. Otrok večina stvari, ki se jih nauči, posrka iz svojega okolja z opazovanjem. Dobro je, da se starši zazremo vase in razmislimo, kakšen zgled smo.

dr. Tina Rutar Leban

http://www.sola-lila.si/

univ. dipl. psih., vodja šole starševstva O.K. Consulting

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav