Zakaj je merjenje dolžine materničnega vratu pomembno

7553

V videu si poglejte, zakaj je pomembno merjenje materničnega vratu, ki je enostavna metoda, s katero dobimo veliko informacij.

V videu z mag. Uršulo Reš Muravec, dr. med., specialistko ginekologije in porodništva si poglejte, zakaj je pomembno merjenje materničnega vratu, ki je enostavna metoda, s katero dobimo veliko informacij.

Meritev dolžine materničnega vratu je v prvi vrsti zelo enostavna, zelo neinvazivna, zelo dostopna metoda, s katero pa dobimo ogromno informacij o dolžini materničnega vratu.

V procesu prezgodnjega poroda lahko pride postopno do krajšanja in do odpiranja materničnega vratu. Ta proces lahko poteka zelo tiho in neprepoznavno, ali pa zelo nespecifičnimi znaki kot so tiščanje navzdol, bolečine v križu. To pa so lahko znaki, ki so čisto normalni v nosečnosti, zato je toliko bolj pomembno, da vse te spremembe prepoznamo dovolj zgodaj.

Z ultrazvočnim merjenjem dolžine materničnega vratu, ki se klasično preventivno dela nekje med 20. in 24. tednom, v času ko se dela tudi klasična morfologija plodu, je priporočljivo merjenje materničnega vratu, da lahko vse spremembe, ki se dogajajo na materničnem vratu ugotovimo veliko prej.

Kakšna pa je normalna dolžina materničnega vratu? Normalna dolžina materničnega vratu je nekje med 3 do 7 cm. Poleg te dolžine je pomembno tudi, kakšna je konsistenca.

Kako potem torej vemo, da nosečnici grozi prezgoden porod? Glede z višino nosečnosti se maternični vrat krajša, tako da je pomembno v katerih tednih nosečnosti delamo to ultrazvočno preiskavo, kot sem omenila klasično delamo med 20. in 24. tednom, in temu primerno mora biti dolžina materničnega vratu.

Prim. mag. Uršula Reš Muravec

http://www.noseca.com/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, Zdravstveni center Dravlje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav