Zakaj je dojenje tako pomembno

0
1137

Dojenje je največna popotnica, ki jo lahko mamica da svojemu otroku. Dojenje pozitivno vpliva na odpornost in razvoj novorojenčka in tudi na mamico.

Dojenje koristi otroku in mami. To je še vedno zlati standard prehranjevanja novorojenčka po mnenju Irene Grmek Košnik. Dodaja, da na svetu ni boljše hrane, kot je materino mleko.

Zakaj je dojenje tako pomembno

Ljudje smo sesalci in materino mleko je zlati standard za otroka, saj vsebuje vse snovi, ki jih mora otrok dobiti. Dokazano je tudi najlažje prebavljivo. Bogato je s protitelesi, se pravi z zaščitnimi snovmi, ki dojenčka varujejo v tem začetnem obdobju. Za otroka je to najboljša izbira. Zelo dobra izbira je to tudi za mamico.

Dokazano je, da dojenje povzroča sproščanje hormonov, ki vplivajo in pospešujejo krčenje maternice.

Materino mleko je univerzalna hrana za dojenčke. Preko telesnega stika se v zgodnjem obdobju razvija ljubezen, odnos med mamo in otrokom. To je zelo pomembno za otroka. Za mamico je zelo pomembno še zato, ker dojenje pospešuje izgubo kilogramov. Tekom nosečnosti se malo bolj zredimo, kot je priporočeno.

Dojenje zavira raka dojke in maternice. Tudi iz ekonomskega vidika je za družino dojenje bolj priporočljivo, saj je adaptirano mleko drago. Ob dojenju si lahko družina privošči izlet, ni tekanja in iskanja za pripravo. Dojenje ima vpliv tudi na okolje, ki ga ne obremenjuje. Je res tudi to, da so dojeni otroci bolj zdravi od nedojenih? Ta trditev res velja. Pri dojenih otrocih mamice ne poznamo driske, v nasprotnem primeru pa so pogoste prebavne težave.

Sodelujoči strokovnjaki:

prim. doc. Irena Grmek Košnik

http://www.zzv-kr.si/

dr. med., spec. klin. mikrobiol., spec. javnega zdravja, direktorica Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here