Zakaj dojenčki jokajo

0
1183
jokanjedojenka

Vsi dojenčki včasih jokajo, kar je povsem normalno. Tudi povsem zdrav novorojenček joka med 1 in 3 urami dnevno. Vaš dojenček si sam ne more nič pomagati, zato se zanaša na vas, da boste poskrbeli za vse, kar potrebuje: hrana, toplota, varnost. Jok je način, na katerega lahko vaš otrok pove, da je treba nekaj storiti. Pogosto mladi starši težko ocenijo, kaj želi otrok povedati z jokom. Ampak sčasoma boste hitro prepoznali otrokov jok.

Lakota je eden od najbolj pogostih razlogov, zakaj dojenčki jokajo. Zato ga kot prvo nahranite.jokanjedojenka

Kolike – če je vaš dojenček mlajši od 6 mesecev, je jok pogost predvsem v poznih popoldanskih in večernih urah. Vzrok so trimesečne kolike. Kolika je opredeljena kot neutolažljiv jok in kričanje, ki traja dlje kot tri ure na več kot tri dni zapored.

Želi si v vaše naročje – vsak otrok potrebuje veliko stika, ljubezni, naklonjenosti, nege in fizične bližine, da bi bil srečen. Vzemite ga v naročje in mu morda kaj zapojte. Nikar se ne bojte, da bi ga razvadili, saj je to v prvih mesecih življenja nemogoče.

Utrujenost – otroci lahko spijo v vsaki situaciji in položaju. Toda, če je vaš otrok imel naporen dan, z veliko obiskovalci, navdušenja in novih vtisov, bo težko zaspal, zato bo jokal.

Dojenčku je pretoplo ali prehladno – nekateri dojenčki se sovražijo previjanje ali kopanje, saj niso navajeni stika kože z zrakom. Če je temu tako, se boste hitro naučili, kako zamenjati plenico v visoki hitrosti. Poskrbite tudi, da otrok ni preveč oblečen in se ne pregreje. Oblačite ga večplastno, vedno eno plast več, kot sebe. Temperaturo preverjajte na trebuhu. Naj vas ne zmotijo hladne roke in noge, saj so te vedno hladnejše kot ostalo telo.

Dojenček rabi svežo pleničko – nekaterih dojenčkov polna plenička sploh ne moti, spet druge pa.

Rabim nekaj, da bi se počutil bolje – če se otrok ne more potolažiti, se vprašajte, ali je morda bolan ali ga kaj boli. Tudi če je vaš dojenček je nenavadno tiho, je to lahko znak, da je v bolečinah, ali je bolan.

Vir: BabyCenter

jok1V branje pa vam priporočamo tudi Jok in uglaševanje z otrokom na http://babybook.si/dojencek/novorojencek/komunikacija-z-dojenckom/jok-in-uglasevanje-z-otrokom.html.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here