Zakaj dodajati folno kislino v nosečnosti

0
1984

Folno kislino pri zdravi ženski, ki prej ni jemala nobenih zdravil, ob zanositvi do polnega 8. tedna nosečnosti, naj bi dodajala folno kislino.

Kdaj dodajati folno kislino in koliko izveste v videu z mag. Ireno Virant, dr. med., spec. ginekologije in porodništva.

Folno kislino pri zdravi ženski, ki prej ni jemala nobenih zdravil, kontracepcijskih tablet, ob zanositvi do polnega 8. tedna nosečnosti, naj bi dodajala filno kislino. Zakaj? Zakaj je pomembna folna kislina? Folati so eni vitamini na kratko, ki sodelujejo pri razvoju zarodka. Imajo zelo veliko funkcij v našem telesu.

Ugotovljeno je bilo, da pri ženskah, kjer je bilo ugotovljeno pomanjkanje folatov, se v večji meri lahko zgodi, da lahko pride do razvojnih napak pri zapiranju nevralne cevi, se pravi pri razvoju živčevja pri plodu. Tudi druge stvari so zraven, npr. razcep neba, srčne nomalije pri pomanjkanju folatov. Dodajanje folne kisline v nosečnosti ima lahko samo pozitivne stvari. Velika večina sodobne prehrana ima premalo folatov. To je predelana hrana, to je zelenjava, ki leži v hladilnicah tedne in tedne.

Priporočamo vsem ženskam, tistim, ki pa so prej jemale kontracepcijske tablete, da začnejo jemati folno kislino takoj po prekinitvi jemanja kontracepcijskih tablet in da dva meseca še ne zanosijo. Epileptičarke, ki jemljejo zdravila za epilepsijo, ki dodatno pospešujejo izplavljanje folatov iz telesa, je dodajanje folne kisline 10-kratno.

 

mag. Irena Virant

http://www.bolnisnica-kranj.si/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, vodja porodništva, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj