Zadostitev potreb po vitaminih in mineralih pri malčkih

0
41
ter potrebe po vitaminih in mineralih
ter potrebe po vitaminih in mineralih

Pripravili smo vsebino, pri kateri govorimo o zadostitvi potreb po vitaminih in mineralih pri malčkih različnih starostnih obdobij. Dotaknemo se tudi, na kaj je treba biti pozoren pri alternativnih načinih prehranjevanja.

Prvi meseci življenja ter potrebe po vitaminih in mineralih

Do 6. meseca starosti

Izključno dojenje v prvih 6 mesecih življenja zagotovi vse dojenčkove potrebe za rast in razvoj. Pomembno je, da v času izključnega dojenja matere upoštevajo prehranska priporočila za doječe matere. Saj pestra in uravnotežena prehrana matere pomembno vpliva na kakovost njenega mleka. Več o prehrani doječe matere na www.inp.si.

Za preprečevanje rahitisa je po dopolnjenem 1. tednu življenja dojenčkom potrebno dodajati vitamin D (400 mednarodnih enot na dan). Po dopolnjenem 1. letu starosti, z dodajanjem nadaljujemo po navodilu pediatra. Nedonošenčki, zahirančki ter dojenčki z nezadostnimi zalogami železa ob rojstvu potrebujejo po nasvetu pediatra dodatke železovih preparatov do 6. meseca starosti.

Po 6. mesecu starosti

Po 6. mesecu starosti energijska in hranilna vrednost materinega mleka za dojenčkovo hitro rast ne zadostuje več. Dodatne potrebe po energiji in hranilih začne otrok nadomeščati z uvajanjem goste hrane. Hranili, ki ju v prehrani dojenčkov začne najprej primanjkovati sta železo in cink. S pravilnim uvajanjem goste hrane in postopnim prehodom na prilagojeno družinsko prehrano, ki naj sledi Smernicam zdravega prehranjevanja, bo otrok pokril potrebe po vseh hranilih, z izjemo vitamina D. Potreb po vitaminu D kljub pestri in uravnoteženi prehrani ne moremo pokriti. Zato se pri vseh malčkih, otrocih, mladostnikih, odraslih in starostnikih priporoča dodajanje vitamina D v obliki prehranskih dopolnil ali zdravil, še posebej v zimskih mesecih od oktobra do aprila.

Alternativni načini prehranjevanja ter potrebe po vitaminih in mineralih

Vedno pogosteje se v klinični praksi srečujemo z otroki, ki so hranjeni s katerim od vegetarijanskih načinov prehranjevanja pri katerem je izključena ena ali več skupin živil. Pri strogem izogibanju živil živalskega izvora obstaja visoko tveganje za pomanjkanje cinka, železa, kalcija, joda, vitaminov A, B2, B12, D, omega-3 maščobnih kislin, zlati dokozaheksaenojske kisline, pa tudi beljakovin in energije. Zato je v primeru stroge vegetarijanske prehrane nujna pomoč pediatra in/ali kliničnega dietetika. Evropsko združenje za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN) kot tudi slovenske smernice odsvetujejo vegetarijansko in vegansko prehrano za otroke. V primeru da starši kljub odsvetovanju želijo svojega otroka prehranjevati vegetarijansko ali vegansko svetujejo strokovnjaki pri vsebini obisk sledeče spletne strani www.inp.si. Na navedeni spletni strani bodo starši dobili več praktičnih informacij o načrtovanju tovrstne prehrane.

Kaj bi o prehranskih dopolnilih moral vedeti vsak starš

Prehranska dopolnila po svoji obliki, ovojnini in načinu uporabe spominjajo na zdravila. Vendar se tako po definiciji kot tudi po namenu uporabe bistveno razlikujejo od zdravil. Prehranska dopolnila so po zakonodajni definiciji vrsta živil, katerih namen je dopolnjevati vsakodnevno prehrano. So koncentrirani viri snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom. Najpogosteje vsebujejo vitamine in minerale, lahko pa tudi aminokisline, rastline in rastlinske izvlečke, ter druge snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom. Pod pogojem, da je njihova varnost v prehrani ljudi znanstveno utemeljena. Njihov namen je dopolnjevati običajno prehrano in ne zdraviti, preprečevati ali ozdraviti bolezen, kot to velja za zdravila. Ne smejo nadomestiti pestre in uravnotežene prehrane, vendar jo lahko – kot pove že samo ime – samo dopolnjujejo.

Če izbirate prehranskega dopolnila za otroke
Ustrezna prehrana otroka, ki sledi nacionalnim Smernicam zdravega prehranjevanja zadosti potrebe po vseh hranilih. Z izjemo vitamina D, za katerega se priporoča nadomeščanje v obliki zdravil ali prehranskih dopolnil v zimskih mesecih od oktobra do aprila. Pri otrocih je uporaba ostalih prehranskih dopolnil smiselna takrat, ko opazimo, da je vnos hranil premajhen; bodisi zaradi povečanih potreb v obdobju rasti, neješčnosti ali izbirčnosti otroka. Ko izbira prehranskega dopolnila za otroke mora starš upoštevati starost otroka, priporočeni dnevni vnos prehranskega dopolnila ter način zaužitja, ki mora biti primeren za otroka. Za nakup prehranskega dopolnila se priporoča izbira takšnega, ki ima ustrezno vsebnost hranil in nadzorovano kakovost. Zato se svetuje nakup v lekarni, odsvetuje pa se nakup nepoznanih prehranskih dopolnil preko spleta.

 

doc. dr. Evgen Benedik

https://www.kclj.si

univ. dipl. inž. živ. tehnol., Klinični oddelek za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko, Pediatrična klinika, UKC Ljubljana in Skupina za humano prehrano, Oddelek za živilstvo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani, član Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja pri UNICEF Slovenija

asist. Neža Lipovec, mag. inž. preh. (UN)

https://www.kclj.si/index.php?dir=/pacienti_in_obiskovalci/klinike_in_oddelki/pediatricna_klinika/sluzba_za_dietoterapijo_in_bolnisko_prehrano

klinična dietetičarka, Služba za dietoterapijo in bolniško prehrano, Pediatrična klinika, UKC Ljubljana in Skupina za humano prehrano, Oddelek za živilstvo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani

asist. Kaja Kranjc, mag. inž. preh. (UN)

Skupina za humano prehrano, Oddelek za živilstvo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj