Za pravilen potek poroda se mora maternični vrat zmehčati in razširiti

11705

Tri do štiri tedne pred porodom prične posteljica proizvajati več estrogena, zato se začne maternični vrat pripravljati na porod.

Številne raziskave so pokazale, da otrok prvi pokaže svojo pripravljenost na rojstvo. To se zgodi okoli 3-4 tedne pred dejanskim porodom. Ne vemo natanko, kdaj naj bi otrok »vedel«, kdaj je napočil pravi trenutek. Pred rojstvom mora biti otrok dovolj zrel, da lahko preživi zunaj maternice. Ko je otrokovo telo dovolj zrelo, pošljejo njegovi možgani hormonske signale v maternico. Tam nastajajo encimi, ki pomagajo pri dozorevanju njegovih življenjsko pomembnih organov in sproženju poroda.

Dojenčkovi možgani začnejo s približevanjem poroda spodbujati njegovo hipofizo, ki sprošča hormon adrenokortikotropin, ta pa spodbuja sproščanje kortizola. Ti hormoni prestopijo iz otroka v posteljico, ki se odzove s pretvarjanjem progesterona v estrogen, ki je odgovoren za sproženje porodnih popadkov. To hormonsko spremembo lahko zaznate nekaj dni pred porodom kot blago krčenje maternice. Ko otrokova glavica pritisne na maternični vrat, vaši možgani dobijo ukaz, naj se iz hipofize sprosti oksitocin, ki povzroča krčenje maternice. S tem se začne otrokova glavica pomikati globlje v maternični vrat. Pod vplivom oksitocina se v krvni obtok sproščajo tudi prostaglandini, ki so odgovorni za krepitev materničnih krčev. Gre za neverjeten proces, pri katerem vi in vaš otrok delujeta v popolni harmoniji.

Za pravilen potek poroda se mora maternični vrat zmehčati in razširiti ter omogočiti krčem maternice, da potisnejo otroka po porodnem kanalu. Tri do štiri tedne pred porodom prične posteljica proizvajati več estrogena, zato se začne maternični vrat pripravljati na porod. Ko se porod prične, maternični vrat postane tanjši, krajši in razširjen do te mere, da omogoči rojstvo otroka. Ta proces prav tako začnejo kemični signali, ki jih v posteljico pošlje otrok. Iste hormonske spremembe vzdražijo tudi vaše dojke, da se pripravijo na nastajanje mleka. Proces se sklene, ko začne otrok sesati mleko.

Vir: Vse o nosečnosti in porodu

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav