Za krepitev imunskega sistema je pomemben vitamin C

0
1515
Ameriški slamnik
Ameriški slamnik

Vitamin C je pomemben za krepitev imunskega sistema. Prav tako pa je pomembno, da se uživa čim več prehrane, ki ga vsebuje, skupaj z drugimi vitamini.

Vitamin C je pri nosečnicah pomemben predvsem zaradi absorpcije železa, ta pa je nujen za razvoj zarodka, za razvoj zarodkove krvi in povečanega volumna krvi, ki jo nosečnica v tej dobi potrebuje. Med tem ko pomanjkanje železa, ki se pojavi pri eni od treh nosečnic, pomeni za nosečnico slabo počutje ter višjo dovzetnost za razne infekcije.

Za krepitev imunskega sistema z vitaminom C, je po besedah Katarine Kovačič, najboljše zelišče ameriški slamnik. Naredite lahko čaj ali tinkturo iz zgornjih delov rastline. Za čaj nadzemni del v cvetenju porežete in posušite, za tinkturo pa uporabite svežo zel. Uporabni so listi, steblo in cvet. Tinkturo naredite tako, da drobno narežete svežo rastlino in napolnite kozarec za vlaganje. Ne tlačite preveč in prelijte s 70 % etanolom. Pustite 3 tedne, nato je pripravljeno za uporabo. Precedite in prelijete v stekleno steklenico. Ob virusnih ali bakterijskih obolenjih zgornjih dihalnih poti jemljite 3x na dan po 20 kapljic, ki jih razredčite v skodelici čaja.

Otroci naj pijejo pol manj oz. če imajo nizko telesno težo še 2/3 manj kot odrasli. Čaj naj se pije kot poparek, 3x dnevno. Ameriški slamnik deluje kot odgovor imunskega sistema na okužbo, in tako jo telo lažje premaga. Za krepitev imunskega sistema je pomemben vitamin C, ki ga najdete v sadju in zelenjavi, ogromno ga je v šipku (pravi šipek in ne čaj iz filtra). Biti morate pazljivi, saj vitamin C s pregrevanjem nad 40 °C začne razpadati. Ob kašlju lahko otroku pripravite sirupe iz islandskega lišaja, lapuha in materine dušice. Naredite tako, da skuhate močan čaj, zmešate ga s sladkorjem, da se sladkor raztopi in dobite sirup.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here