OtrokZ otrokom po opravkih: v restavracijo

Z otrokom po opravkih: v restavracijo

Ko se z otrokom odpravimo v restavracijo, je ključno, da se na to pripravimo vnaprej. Otroci so kot gobe, ki absorbirajo vse, kar se dogaja okoli njih. Zato je izjemno pomembno, da jim že v zgodnjem otroštvu privzgojimo razumevanje primernega vedenja, zlasti kadar se znajdemo zunaj domačega okolja. Vendar, kako otroku razložiti, da so nekatera pravila doma drugačna od tistih, ki veljajo drugje?

Učenje primernega vedenja v restavraciji je pomemben korak v otrokovem razvoju, ki ga lahko dosežemo z doslednostjo, razumevanjem in predvidevanjem njegovih potreb.

Z otrokom v restavraciji

Otrok se na vedenje izven doma najlažje prilagodi, če za to obstajajo enotna pravila. Jasno mu mora torej biti, da so doma dovoljene nekatera vedenja, ki jih zunaj doma ne dovolimo. Preprosto zato, ker v drugih okoljih nismo sami. Najlažje je, če otroka primernega vedenja učimo že od 1. leta dalje. Otrok začne takrat preizkušati svoja vedenja. Zanimajo ga naši odzivi. Prek njih se uči katero vedenje je zaželeno in katero ni.

S čim se bo otrok zamotil

Ko greste z otrokom v restavracijo, se na to pripravite tako, da s seboj vzamete nekaj, s čimer se bo zamotil (npr. knjigo, pobarvanko, karte …). Otroku pred odhodom v restavracijo razložite kam greste, kaj boste tam počeli. (Najprej bomo naročili hrano. Potem bomo nekaj časa čakali, takrat bova prebrala knjigo in igrala karte.) Povejte mu tudi, kaj od njega pričakujete. (V restavraciji bodo tudi drugi ljudje, zato bomo govorili tišje, da jih ne bomo motili). Vključite ga v izbiro hrane in pijače, lahko pa se že doma dogovorite, kaj bo jedel, če menite, da vam bo tako lažje. Če je zanj čakanje na hrano predolgo, pojdite z njim na sprehod iz restavracije in tam počakajte na hrano. Izberite primerno uro, da ob prihodu v restavracijo ne bo preveč lačen, sicer mu med čakanjem ponudite prigrizek.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj