Z otrokom po opravkih: na banko

127
Na banko

Otroka vzemite tudi po opravkih na banko, to je lahko poučen opravek. Otroci so radovedni in željni raziskovanja sveta okoli sebe. Tudi ko se z njimi odpravite po opravkih, ki so za odrasle vsakdanji. Otrok se tako sreča z denarjem. Sčasoma pa začne graditi zavedanje, da stvari niso brezplačne, in razvija občutek za vrednost denarja.

Pri tem jih naučimo potrpežljivosti, saj v bankah pogosto čakamo v vrsti. Lahko jih spodbudite, naj opazujejo delo bančnih uslužbencev. Morda lahko kar oni povedo, zakaj ste prišli. V nekaterih bankah imajo poseben kotiček namenjen otrokom, kar lahko izlet na banko naredi bolj zanimiv.

Z otrokom na banko

Otrok se slej ko prej sooči z denarjem, pokažite mu, kako z njim ravnati. Nekateri dobijo od staršev žepnino, ki jo morajo varčevati in z njo preudarno ravnati. Z denarjem imajo prvi stik že v zgodnjem otroštvu, ko se z denarjem srečajo preko igre na različne načine, npr. trgovec-kupec. Soočijo se tudi z branjem in listanjem revij, reklam, kjer primerjajo cene ali pa ko gredo s starši kupiti sladoled. Skozi take aktivnosti otrok dobi občutek za to, koliko kakšna stvar stane.

Igra vlog med vsakdanjimi opravki

V predšolskem obdobju je dober primer igra vlog, skozi katero otroku predstavite različne poklice in jih seznanite z njihovo vsebino. Vi ste otrokovi vzorniki. Ko mu pokažete, kako z denarjem ravnati. Kasneje pa otrok sam razpolaga z denarjem, ki mu je dan. Pomembno je, da mu v začetnih fazah, ko gre za majhne zneske dopustimo, da z denarjem, ki ga ima, upravlja sam. Le tako bo dobil izkušnjo, kaj se zgodi, če prehitro porabi ves svoj denar in si potem ne more kupiti nečesa, kar si želi.

Priložnost za učenje potrpežljivosti 

Ko se z otrokom odpravite na banko, ga opozorite, da je potrebno biti potrpežljiv, saj je tam veliko ljudi, ki tudi čakajo. Otrok se naveliča čakanja v vrsti. Zato ga lahko zamotite s tem, da mu predstavite okolje in ga spodbudite, naj opazuje delo, ki ga opravljajo tam zaposleni delavci. Spodbudite da pozdravi in morda tudi on pove, po kaj ste prišli. V nekaterih bankah imajo kotiček namenjen otrokom in že s tem lahko preusmerite otroka, da se mu »izlet« na banko ne zdi predolg in dolgočasen.

Simona Ritlop

Simona Ritlop

Vzgojitelj – pomočnik vzgojitelja

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav