Z dojenčkom se začnite pogovarjati čim prej

0
1544

Z doječnkom se začnite takoj pogovarjati, da bo razvijal komunikacijo z različnimi skrbniki čim prej.

Za razvoj otrokovega govora je zelo pomembno, da se začnete z njim čim prej pogovarjati ali mu peti pesmice. Dojenčku opisujte svoja dejanja in v preprostih stavkih poimenujte osebe in predmete v otrokovi bližini. Besede, geste ali mimika vzbujajo pri otroku hitro in trajno veselje do komunikacije.

Od prvega rojstnega dne dalje je smiselno, da z malčkom skupaj gledata slikanice. Otroku ilustracije pojasnite z nekaj preprostimi besedami. Tudi branje ima pozitiven učinek na razvoj jezika. Pohvalite otroka, ko si prizadeva, da bi govoril ter ga poslušajte. Začetne napake pri napačno črkovanih besedah ali slabo oblikovani stavkih sprejmite sproščeno in ponovite besedo ali stavek v pravilni slovenščini. Ocenjuje se, da ima več kot 15 odstotkov vseh otrok jezikovne probleme zaradi pomanjkanja komunikacije v družini, zato je ta zelo pomembna.

Pri razvoju in vzgoji ohranjate mirno kri, čeprav otrok včasih ne naredi kar si vi želite. Raziskave so pokazale, da pretirana hitra jeza na otrokove napake oziroma preizkušnje slabo vpliva na otroka in njegov razvoj. Le ti so bolj verjetno razburjeni in imajo negativna čustva oziroma problematično vedenje. To kaže, da negativna čustva staršev in genetika vplivajo na otrokove kasnejše vedenje. Zato je pomembno, da znajo starši obvladovati svoja čustva

Vir: HealthDay, Welt

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj