Vzroki otrokovega joka

0
955
Jok otroka
Jok otroka

Preverite, če je otrok morda lačen, ali mu je udobno, sicer ga malce premaknite, morda pa je bolan ali izraščajo prvi zobki. Razlogov za jok je lahko več.

Na otrokov jok se odzovite tako, da se prebijete čez seznam različnih možnosti in če na koncu nič ne pomaga, se lahko potolažite vsaj s tem, da ste storili vse, kar ste lahko.

Ali je žejen ali lačen? Nahrani ga; daj mu piti. Ali se bojuje z dojko? Pogovorite se s svetovalcem za dojenje. Ali želi sesati? Tu pomaga duda, če jok že predolgo traja in počasi izgubljate potrpljenje.

Ali mu je udobno? Malce ga premaknite, preverite, ali mu je vroče/hladno, razvijte ga ali tesno ovijte v odejico, previjte ga. Ali ga je treba pestovati? Pestovanje otročka je zelo pomembno, kar zadeva razvoj vezi med vama in nežne ljubezni, zato se tega ne bojte ali pa otroka nosite v štorklji, da bo pri vas, vi pa boste medtem lahko kaj tudi postorili.

Ali je deležen preveč dražljajev? Rad bi spal, pa ne more zaradi svetlobe, hrupa, dejavnosti okrog njega – odnesite ga nekam, kjer je mir. Ali je deležen premalo dražljajev? Nekateri otroci nehajo jokati, če jim zapoješ ali če poslušajo ritmične zvoke pralnega stroja ali sesalca za prah – zvoke, kakršnih so vajeni še iz maternice.

Ali je bolan? Bolan otrok navadno siloviteje joka in če vas skrbi, prisluhnite svojim instinktom in pojdite z otrokom k zdravniku.

Ali je samo siten in razdražljiv? Zakaj pa ne bi bil – to je zanj povsem nov, velik svet. Poskusite z masažo ali gladenjem trebuščka, če ga mučijo kolike. Nekaterim staršem se zdi, da pri takem otroku zelo pomaga lobanjska osteopatija (polaganje rok za obnovitev potrebnega ravnotežja skeletu): gre za to, da njihov jok zmanjšamo z nežnim zdravljenjem neprijetnega pritiska v glavi po rojstvu.

Vir: Moj otrok po moje

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here