Vzpostavite vez z dojenčkom skozi masažo

0
528
Masaža dojenčka
Masaža dojenčka

Na začetku je masaža dojenčka kratka, dolga okrog 10 minut, ko pa se mati in otrok privadita prijemom in uživata v celotni masaži, naj se poMasaža ddaljša.

Masaža dojenčkovih nog
Masaža dojenčkovih nog

Masaža dojenčka je najbolj naraven način vzpostavitve in utrditve vezi z otrokom, saj je dotik za vsakega otroka nujno potreben za razvoj, dobro počutje in občutek varnosti.

Z masažo dojenčka lahko začnemo takoj po rojstvu, ker je to nadaljevanje stika, ki ga je imel otrok v maternici s svojo mamico. Rojstvo je nekakšen šok za otroka, ker se nenadoma prekine stik s celo kožo. Otrok je bil v trebuhu v stiku z mamo v celoti, ko pa je prišel na svet, je v stiku z mamico le preko obleke, oziroma bolj tesno povezan je le ob dojenju in previjanju. Stik je pomemben, s tem se vzpostavlja vez, ki je sicer že bila vzpostavljena, a je bila tudi prekinjena. Hkrati pa masaža pomaga staršem spoznavati bitje, ki se je rodilo. Dotik je namreč osnovni način komuniciranja z otrokom. Z dotikom mu sporočamo, da smo tu in ga imamo radi. Vendar pa se masaža dojenčka razlikuje od vseh vrst masaž odraslega. Prijemi so zasnovani tako, da z njimi zmasiramo celotno telo dojenčka (glavo, obraz, trebuh, hrbet, roke in dlani, noge in stopala) in zaključimo s povezovalnimi gibi in razgibalnimi vajami za boljšo koordinacijo gibov in povezavo obeh možganskih hemisfer.

Dotik je osnovni način komuniciranja z otrokom.

Na začetku naj bo masaža kratka, dolga okrog 10 minut, ko pa se tako mati kot otrok privadita prijemom in ko bosta uživala v celotni masaži, bosta zanjo porabila okrog 30 minut. Dojenčka ne masiramo takoj po hranjenju niti tik pred hranjenjem. Najprej z njim vzpostavimo kontakt (prijem za noge, roke položimo na trebušček). Pri masaži ne potrebujemo svečk, olja …, ampak je dovolj naš glas, da nas otrok vidi, čuti. Po navadi masiramo dojenčka do 8., 9., 10. meseca oz. do obdobja, ko se splazi in ne obstane več pri miru. Po tem obdobju iščemo krajše priložnosti za masažo, ko nam dojenček pokaže, da si jo želi, kadar jo sprejme, v naročju, delno masažo stopal, hrbta … Okrog tretjega leta so ponovno lahko pri miru tako dolgo, da temeljito zmasiramo celo telo. Masaža pomeni masiranje telesa, obdelavo vseh tkiv, ne le glajenje ali božanje.

Masaža dojenčka
Masaža dojenčka

Dojenček za zdrav osebnostni razvoj potrebuje dotikanje, ki mu omogoča razvoj občutka varnosti, zaupanja, pomaga mu ozaveščati svoje telo, meje telesa in drugega človeka. Masaža deluje pozitivno tudi na razvoj motoričnih spretnosti, na obtočila, prebavila, izločala, endokrini sistem, kožo. Masaža dojenčku nudi ugodje in ob tem se sproščajo endorfini, ki močno vplivajo na stabilnost imunskega sistema, lajša težave, ki jih povzročajo trebušni krči, zaprtost, lahko pomaga pri motnjah spanja in vzpostavitvi bioritma in ima pomemben prispevek pri razvoju in delovanju možganov – več kot je dražljajev, več povezav se oblikuje v možganih. Ti dražljaji so osnova za razvoj gibalnih in drugih sposobnosti.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Breda Bizjak Škof

http://sentoria.si/

uni. dipl. pedagoginja, zdravstveni tehnik

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here