Vzorci spanja in sanjanja dojenčka v maternici

0
1282
13_tednov_3D

Med 36. in 38. tednom je dejavnost vašega nerojenega otroka že dobro koordinirana. Pojavljajo se obdobja aktivnosti in mirovanja, kljub vsemu pa vaš nerojeni otrok večino časa prespi. Raziskave so pokazale, da pride tudi pri nerojenih otrocih med spanjem do tako imenovanega hitrega premikanja oči (REM – rapid eye movement), ki je pri odraslih kazalec sanjanja. Zaradi tega so nekateri znanstveniki pomislili, da bi dojenčki v maternici lahko celo sanjali in tako utrjevali izkušnje preteklega dne. Morda bi lahko vaš dojenček sanjal o pretegovanju okončin, poslušanju vašega glasu ali igranju s popkovnico. Raziskave kažejo tudi to, da otrok večino časa preživi med tihim in aktivnim spanjem ter aktivno in tiho budnostjo.

Tiho spanje – 40 odstotkov časa je otrok skoraj popolnoma neaktiven in se premika le občasno, kot bi spal.

Aktivno spanje – 42 odstotkov časa izgleda, kot da otrok spi, vendar tudi spreminja položaje in naključno premika okončine, verjetno med sanjanjem.

Aktivna budnost – V tej fazi se otrok močno premika – kar lahko tudi sami opazite. Čeprav se to dogaja le 10 odstotkov časa, poteka ta aktivnost ravno ponoči, ko poskušate spati.

Tiha budnost – V 2 do 3 odstotkih časa otrok ne premika okončin in ostalih delov telesa razen oči. Oči se mu stalno premikajo, tako kot pri novorojenčkih, ko tiho opazujejo dogajanje okoli sebe.

13_tednov_3D

Vir: Vse o nosečnosti in porodu

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here