Vzgoja in občutek za prav in narobe

187
Občutek

Ob prehodu otroka v vrtec prihaja v ospredje tudi tema – občutek za prav in narobe – pri vzgoji. Otroci, ki prehajajo iz obdobja, ko so tesno povezani z odraslimi, v fazo, ko postajajo bolj usmerjeni k vrstnikom, se pogosto zdijo samostojnejši. Morda manj jokajo, redkeje prosijo za pomoč ali nasvete odraslih ter manj časa preživljajo z njimi. Na prvi pogled se zdi, da so dosegli samostojnost, kar se pogosto dojema kot pomemben mejnik.

Navidezna samostojnost

Otrok, ki je navezanost na odrasle zamenjal z vrstniško usmerjenostjo, deluje na prvi pogled samostojnejši. Manjkrat joče, manjkrat se po pomoč in nasvet obrača na odrasle, manjkrat hoče z odraslimi preživljati čas. Na prvi pogled se zdi to pravi dosežek.

Cena te navidezne samostojnosti je, da vrstniško usmerjen otrok noče več slediti odraslim, od njih sprejemati navodil, se od njih učiti. Pogosteje jezika, pregovarja, se jezi, ima agresivne izbruhe.

Upošteva predvsem vrstnike, ki mu dajejo lažen občutek pripadnosti in varnosti. Vendar pred vrstniki ne sme pokazati ranljivosti, ker če mu je hudo, se mu vrstniki začnejo posmehovati in ostane sam. Tako otrok ostaja sam s svojo stisko, ki se izraža skozi agresivnost do drugih ali do sebe.

Občutek za kaj je prav in kaj narobe

Otrok šele razvija občutek za to, kaj je prav in kaj narobe, ter razvija sposobnost tega, da na situacijo gleda iz perspektive drugega.

Če je otrok kakovostno navezan na odrasle, od odraslih prevzema znanje o tem, kaj je prav in kaj narobe. Tu pa tam bo kakšno idejo prevzame od vrstnika, vendar je pripravljen sprejeti tudi razlago odraslega, na katerega je navezan.

Pri navezanosti na odrasle, ki je zamenjala vrstniško usmerjenost, prav in narobe postaneta zelo enostavna. »Prav je tisto, kar mi omogoča, da sem kot ostali, narobe je tisto, kar me od njih ločuje. Dokler delam isto kot ostali, pripadam, nisem sam.«

Da bi zmanjšali vpliv vrstnikov na vedenje otroka, povečajte svoj vpliv skozi večjo povezanost z otrokom s tem, da mu dajete občutek pripadnosti, varnosti in občutek tega, da je v redu, da se na vas obrača s svojimi težavami, občutek, da je za vas neprecenljiv, da vam ni v breme in da uživate v njihovi družbi.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav