Vzdrževanje urejene otroške omare

68

Vzdrževanje urejene otroške omare spodbuja otrokovo neodvisnost, saj omogoča enostaven dostop do oblačil, poenostavlja jutranjo rutino (tako za vas kot otroka) in uči otroka dragocenih organizacijskih veščin, ki jih bo potreboval vse življenje.

Vzdrževanje urejene otroške omare

Otroci hitro rastejo, zaradi česar se zdi, da starši kar naprej kupujejo nova oblačila ali pa jih dobi od sorodnikov ali prijateljev. Tako se brez redne organizacije otroške omare oblačila le kopičijo. Starši z več otroki, pa rabijo še toliko več skrbne organizacije v otroških omarah.

Organizacija urejene otroške omare

Začnite tako, da pregledate vsa oblačila v otroški omari in odstranite vse kose, ki so otroku premajhni, mu niso všeč ali so preveč obrabljeni. Rabljena oblačila, ki so še vedno v dobrem stanju, lahko prodate, oddate v zabojnike rabljenih oblačil, podarite prijateljem ali odnesete na otroške izmenjave, ki so organizirane v različnih občinah.

Z rednim pregledovanjem in izločanjem odvečne otroške garderobe, boste imeli otroško omaro vedno pod nadzorom. Zavedajte se, da lahko v zelo kratkem času brez pregledovanja oblačil omaro prenatrpate z oblačili, ki jih otrok sploh ne potrebuje ali nosi.

Za pregledno organizacijo omare lahko uporabite prijazne rešitve za shranjevanje oblačil, kot so organizatorji, košare, police in otroški obešalniki. Če so police v omari višje, poleg omare postavite dvojno stopnico, da bo otrok lahko dosegel in videl na vse police.

Obnese se, če prostor v omari razdelite in kategorizirate glede na različne vrste oblačil (zgornji deli, spodnji deli, obleke, nogavice, spodnje perilo, pižame in dodatki). Za manjše otroke lahko uporabite tudi slikovne ali pisne oznake, da bo otrok lažje prepoznal, kje je in kam sodi kateri kos oblačila.

Oblačila znotraj vsake kategorije lahko razvrstite po barvah, tudi zato, da bo otrok lažje našel prave kombinacije oblačil, kar pomeni, da se bo tudi samostojno skladno oblekel.

Sezonska menjava oblačil

Velik pomen pri dobri organiziranosti otroške omare ima menjava sezonskih oblačil. Kose oblačil, ki so izven sezone, shranite v označene zabojnike ali na najvišje police omare. Tako ne bo v omari nezaželenega nereda, sezonsko ustrezna oblačila pa bodo takoj na voljo.

Oblačila, do katerih dostopate vsak dan, naj bodo shranjena na najbolj dostopnih mestih omare.

Občutek odgovornosti do lastnih oblačil

Spodbujajte svojega otroka, da sodeluje pri organiziranju svoje omare, tako, da mu dovolite pomagati pri razvrščanju in zlaganju oblačil, pri izbiri rešitev za shranjevanje in odločanju, kaj bo še nosil in česa ne. Sodelovanje lahko pomaga spodbuditi občutek lastništva in odgovornosti za njegova oblačila.

Priredite lahko tudi zabavno in glasbeno obarvano modno revijo, na kateri naj bo otrok glavna zvezda, ki se preoblači in predstavlja različne kose oblačil. Tako, boste videli, kaj je otroku všeč, še prav in kaj ne, brez slabe volje in napetosti otroka.

Notranjost otroške omare naj bo vizualno vabljiva, s tem, ko uporabite pisane organizatorje, lepe košare, otroške obešalnike, barvne etikete ali slikovne nalepke, vzorčaste tapete na zadnji steni notranje omare ali okrasne elemente. Razmislite o dodatnih kavljih ali stojalu, da lahko otrok obesi svoje najljubše dodatke.

Redna skrb za oblačila

Hkrati otroka spodbujajte, da redno organizira svojo omaro tako, da pospravi oprana oblačila na za to določena mesta. Poleg omare ali v kopalnico umestite tudi otroški koš za umazano perilo, kamor naj otrok samostojno odlaga umazana oblačila, ki jih je treba oprati.

Pomembno je, da starša ozavestita, da je bolje, če ima otrok manjše število oblačil, ki jih redno nosi, kot polno omaro oblačil, ki ne bo nikoli oblekel. Poleg tega bo otrok veliko lažje skrbel za manj stvari, kot za natrpano omaro, iz katere vse leti, se nič ne vidi, ali se ne da pospraviti, ker v omari ni več prostora.

V organizirani otroški omari, otrok točno ve, kje je kaj, vidi, kar išče in potrebuje, zna in ve kam mora kaj pospraviti. Ključno je, da se otrok v svoji omari znajde, kar spodbuja njegovo neodvisnost.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav