Vse o fiziološki zlatenici pri dojenčku

0
1214

Za nastanek fiziološke zlatenice vpliva več vzrokov, ki pa do danes še ni povsem pojasnjeno.

Zlatenica je rumenkasto obarvanje kože in očesne beločnice. To sta vidna znaka zvišanih vrednosti bilirubina, presnovnega produkta hemoglobina v krvi. Za nastanek fiziološke zlatenice vpliva več vzrokov, ki pa do danes še ni povsem pojasnjeno. Ugotovimo jo po barvi kože praviloma.

Zlatenica pri dojenčki je tisto rumeno obarvanje kože in je fiziološka in jo lahko pričakujemo pri novorojenčku, nekaj dni po rojstvu. Ob porodu se spreminja mnogo mehanizmov delovanja v dojenčku. Njemu propadajo krvničke, ki je po strukturi fetalni hemoglobin, ki je drugačen.

Encimi v jetrih so še nikoli nezreli in mehanizmi presnove so bolj počasni, in tretji je ponovni prevzem iz prebavil, ki deluje precej počasneje. Včasih je prebava dojenčka še bolj lena, problem je odvajanje blata je počasnejši in prihaja do ponovne absorpcije teh barvil iz črevesja. Zlatenica je torej kombinacija vsaj vseh treh mehanizmov, lahko pa so še vključeni kateri drugi. Zlatenico zdravimo, ko je to potrebno.

Kdaj in v kakšni meri je to odvisno od faktorjev, kako zrel je otrok, porodna

Zdravje dojenčka
Zdravje dojenčka

teža, ali je otrok nedonošenček, ali je to otrok ki se rad doji ali ne, je vedno individualna odločitev. Zdravi se z obsevanjem z modro lučjo, to pa je tudi odvisno od individualnega otroka. Mama je ne more preprečiti, mama zgolj lahko redno doji in hrani z adaptiranim mlekom, ker je potrebna zadostna količina tekočine v telo.

Vlasta Kunaver

http://www.zdkamnik.si/

dr. med., spec. ped., Zdravstveni dom Dr. Julija Polca, Kamnik

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj