Vse o astmi

0
1003

Otrok je zadihan pri športu. Poslabšanje lahko nastopi zaradi mrzlega zraka, dražečih snovi ali alergenov. Pomislite na kronično obolenje – astmo.

Po besedah Marka Kačarja, dr. med., so zelo pogosti znaki astme zadihanost pri športu, napadi, ki jih sproži mrzel zrak, ter stiska zaradi dražečih kemikalij in alergenov. Zelo značilno je tudi piskanje.

Astma je kronično obolenje, ki je večinoma povezana s prisotnostjo te bolezni v ožji družini – pri sorojencih ali starših. Pogosto jo povezujejo z različnimi alergijami, predvsem s senenim nahodom in kožnimi urtikarijami, medtem ko je z alergijami na hrano ne povezujejo pogosto.

Gre za hudo, reaktivno zožitev spodnjih dihal. Pride do izrazito podaljšanega izdiha. Pri otroku boste najprej opazili povečano frekvenco dihanja zaradi zoženja dihal. Ko pa bo vedno bolj prizadet, se bo njegova frekvenca dihanja normalizirala na račun podaljšanega izdiha. Zelo pogosti pri astmi so zadihanost pri športu, napadi, ki jih sproži mrzel zrak, ter stiska zaradi dražečih kemikalij in različnih alergenov. Otroci pogosto začnejo kašljati, ko gredo v posteljo oziroma ko spijo, ker so alergični na pršice. Značilno je tudi piskanje. Lahko gre tudi za nespecifične simptome. Otroci se lahko hitro utrudijo, so manj športno zmogljivi, razdraženi in nemirni.

Terapija je odvisna od resnosti astme. Otroci lahko prejemajo veliko vrst zdravil. Samo za najhujše oblike astme dobivajo kortikosteroide. Nekateri potrebujejo občasno jemanje zdravil pri poslabšanjih. Starši lahko pri poslabšanjih astme naredite zelo malo. Poskrbite lahko, da se otrok in njegovo dihanje umiri, če ima bronhodilatator, mu ga dajte po predpisani shemi. Večinoma imajo pacienti semafor, kjer so navedeni protokoli za različne stopnje bolezni. Pri vseh poslabšanjih, če ne gre za prvi primer, ni nujen obisk zdravnika, sicer je treba takoj na urgenco.

Nekatere otroške bolezni sčasoma minejo, ker so povezane s specifično anatomijo, značilno predvsem za otroke. Druge bolezni, kot je npr. astma, lahko izzvenijo z nastopom pubertete. Vendar pa je nehvaležno napovedovati, kdo bo ozdravel in komu se bo stanje poslabšalo. Nimamo napovednega orodja, ki bi pokazalo, kdo bo ozdravel, pri kom bo stanje ostalo enako desetletja in komu se bo poslabšalo. Načeloma je za vsakega astmatika upanje, da se bo njegova bolezen, če že ne izginila, vsaj izboljšala. Vse to je pogojeno z dobrim vodenjem bolezni. Pomembno je redno merjenje dihalnih pretokov in jemanje terapije.

Sodelujoči strokovnjaki:

Mark Kačar

Mark Kačar

dr. med., Specialistična pediatrična ordinacija Dora Jeler, dr. med.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here