Vsakodnevno umivanje dojenčka

0
6731

Umivanje dojenčka je del vsakodnevne nege. Za nego dojenčkovega telesa je najbolje, če uporabljajte vatne blazinice ali kosme vate ter bombažno umivalno krpico, ki jih zmočite z mlačno vodo.

Umivanje dojenčka je del vsakodnevne nege. Dojenčka slečemo ter ga pokrijemo s pleničko, da ga ne zebe. Za nego dojenčkovega telesa je najbolje, če uporabljajte vatne blazinice ali kosme vate ter bombažno umivalno krpico, ki jih zmočite z mlačno vodo. Za vsak del telesa vzemite svež kosem vate ali vatno blazinico.

Obraz: Najprej nežno obrišite obraz. Očistite oči od zunaj navznoter. Sledita še čelo, lička, nosek, območje pod noskom in pod usti. Nato očistite ušesa in območje za ušesi. Nežno obrišite z bombažno plenico.

Roke in noge: Pri starejših dojenčkih lahko pri umivanju rok in nog uporabite umivalno krpico. Očistite dlani. V pesteh se zbirajo vlakna kože.

Ritka: Pri čiščenju otrokove ritke je dovolj, da obrišete umazanijo z vlažno umivalno krpico in negujete kožo z otroškim oljem. Če je ritka zdrava, lahko izpustite uporabo kreme ali losjona. Pri vneti ritki pomaga cinkovo mazilo.

Spolovila: Pri deklicah je dovolj, da z vlažno krpico očistite območje med sramnimi ustnicami. Obrišete z enkratnim potegom. Seveda obrišete od spredaj nazaj, da črevesnih bakterij ne prenesete v nožnico. Pri dečkih je še posebej pomembno čiščenje kožnih gub pod modi in pod glavico penisa. Pomembno je, da dojenčku obrišete tudi pregib med nogo in spolovilom.

Glava in lasje: Tudi če dojenčka kopate vsak dan, mu glave ni potrebno umiti več kot enkrat na teden. Zavijte otroka v brisačo in ga položite vzdolž roke tako, da mu z dlanjo podpirate glavo. Nagnite ga nad kopalno kad in umijte lase z vodo iz kadi. Šampon v prvih tednih ni potreben, ko pa je dojenček nekoliko večji in ima več las, uporabljajte blagi otroški šampon. Ko končate, glavo nežno zbrišite s suho, mehko brisačo.

Po kopanju: Običajno boste otroka po kopanju podojili in ga dali spat. Večino otrok kopanje utrudi, zato je primerno, da ga kopate zvečer, ker bo potem dlje spal. Če ga kopate čez dan, ga tri ure po kopanju ne nosite ven.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here