Vrste popadkov

13615
Popadki
Popadki

Popadki so mišični krči maternice, ki se lahko pojavljajo že od 25. tedna nosečnosti dalje.

Ženske, ki so noseče prvič se pogosto popadkov bojijo, po drugi strani pa si želijo, da bi končno vedele, kako se občutijo. Za mnoge ženske, ki so noseče prvič, so popadki skrivnost. Obstaja več različnih vrst popadkov. Popadki so mišični krči maternice. Nosečnostni popadki se lahko pojavljajo že od 25. tedna nosečnosti dalje.

  • Braxton Hicks popadki, ki jih imenujemo tudi nosečnostni ali lažni popadki, potisnejo otroka v medenico matere in s tem tudi v rojstno pozicijo. Pri prvem otroku lahko do tega pride že štiri do šest tednov pred rokom. Trebuh postane trši, čutiti je tudi zbadanje v križu. Ti popadki ne trajajo dlje kot 30 sekund in se pojavljajo neredno. Če niste prepričani, ali gre za lažne ali prave popadke, naredite test: kopel. Braxton Hicks popadki bodo prenehali, odpiralni popadki pa bodo postali le še močnejši. Ko delate ta test, nikakor ne bodite sami doma.
  • Odpiralni popadki odprejo maternični vrat in začnejo porod. Takšen popadke traja od 40 do 60 sekund. Razdalje med popadki se redno krajšajo. Ko je med dvema popadkoma le še 10 minut razdalje, je čas, da greste v porodnišnico. Mnoge ženske menijo, da so zadnji odpiralni popadki pred nastopom faze iztisa najbolj boleči. Na koncu te faze poroda je maternični vrat odprt do deset centimetrov, začne se faza iztisa dojenčka.
  • Potiskalni popadki potisnejo otroka skozi porodni kanal ven iz maternice. Matere, ki rojevajo prvič, za iztis otroka potrebujejo do deset popadkov, pri naslednjih otrocih pa pogosto le dva ali tri.
  • Poporodni popadki iztisnejo posteljico. Običajno se začnejo 10 do 20 minut po otrokovem rojstvu. Intenzivnost popadkov je primerljiva s tistimi v prvi fazi, vendar si večina mamic ne da veliko opraviti z njimi, ker vso pozornost namenijo dojenčku.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav