Vročinski izpuščaj pri otroku

0
4111
Vročinski izpuščaj
Vročinski izpuščaj

Vroče in vlažno vreme je najbolj primerno za nastanek vročinskega izpuščaja, a morebiti se bo pojavil tudi pozimi.

Vročinski izpuščaj se lahko pojavi pri otrocih prav vseh starosti, a je najbolj pogost pri dojenčkih. Če ga je dobil vaš malček, ga boste najverjetneje opazile v gubah njegove kože in na delih telesa, kjer se njegova oblačila tesno prilegajo, vključno s prsmi, trebuhom, vratom, presredkom in ritnicami. Če nosi klobuček, se bo morebiti izpuščaj razširil po lasišču ali čelu.

Kaj povzroča vročinski izpuščaj?

Vaš dojenček se z znojenjem hladi. Če se znoji tako močno, da se njegove znojnice zamašijo in preprečijo odtekanje znoja, se pojavi vročinski izpuščaj (na vročinske izpuščaje so še posebej občutljivi dojenčki in majhni otroci, saj so njihove pore manjše od por odraslih).

Vroče in vlažno vreme je najbolj primerno za nastanek vročinskega izpuščaja a morebiti se bo pojavil tudi pozimi, če boste dojenčka oblekle v preveč slojev oblačil ali če bo imel vročino. Včasih bo vročinski izpuščaj nastal po tem, ko mu boste na prsi namazale mazilo proti kašlju.

Ali je vročinski izpuščaj resna težava?

Ne, je pa znak, da je vašem dojenčku prevroče. Pregrevanje lahko vodi do resnih stanj kot sta vročinska izčrpanost in vročinski udar. Nekatere raziskave tudi nakazujejo, da lahko previsoka temperatura dojenčka med spanjem poveča možnost za smrti v zibelki.

Ali vročinski izpuščaj mojega dojenčka boli?

Ne, običajno je neboleč, lahko pa ga srbi. Nekatere izboklinice bodo morebiti občutljive.

Kako naj zdravim vročinski izpuščaj?

Začnite tako, da dojenčka ohladite. Razrahljajte ali odstranite njegova oblačila in ga prestavite v zračno sobo ali v senco.

Lahko ga položite na bombažno brisačo, ki lahko vpije njegov znoj. Na območja z izpuščajem položite hladne in vlažne kuhinjske krpe. Mlačna kopel z malce sode bikarbone – 2 žlički na 4 litre vode lahko prav tako pomaga.

Naj se posuši sam, namesto da ga obrišete z brisačo. Prav tako izp

Termometer in tablete
Termometer in tablete

uščaja ne mažite z mazili ali kremami. Z njimi boste lahko stanje še poslabšali, saj zadržujejo vlago.

Če je ponoči vroče v sobi, vključite ventilator ali klimatsko napravo. Ventilator obrnite proti dojenčku, a ne neposredno vanj. Lahko pa ga tudi postavite dovolj daleč stran, da ga bo dosegla le nežna sapica. Želite, da mu bo udobno, ne pa da ga zebe.

Redno strizite njegove nohtke, da se ne bo popraskal če ga začne izpuščaj srbeti. Mogoče mu lahko na roke ponoči nataknete male nogavičke, da se ne bo popraskal med spanjem.

Kako lahko preprečim vročinske izpuščaje?

Dojenčka ohranite udobno hladnega z uporabo ohlapnih in lahkih oblačil, še posebej v toplem in vlažnem vremenu. Naravne tkanine, kot je bombaž, vpijajo vlago in omogočajo učinkovitejše znojenje od sintetičnih. Izogibajte se plastičnih hlač in plastičnih vložkov za pleničke.

Malce koruznega škroba bo pomagalo preprečevati vročinske izpuščaje v njegovih gubah, a izogibajte se smukcu, saj obstaja nevarnost, da ga lahko dojenček vdihne.

Ko boste dojenčka prenašale, se izogibajte grobih tkanin, kot je volna, ki bi lahko vzdražile njegovo kožo.

Med vročimi dnevi dojenčka pustite v stanovanju ali pa za igro zunaj poiščite hladne ali senčne kraje z malce sapice. Poskrbite, da zaužije dovolj tekočine tako, da ga pogosto dojite ali hranite z formulo.

Pogosto preverite njegovo temperaturo in pazite, da se ne pregreje. To lahko najbolj zanesljivo preverite tako, da se dotaknete njegove kože. Če je vlažna in vroča, mu je pretoplo.

Ali moram zaradi vročinskega izpuščaja obiskati zdravnika?

Vsekakor je dobro, da pri zdravniku preverite, ali gre resnično za vročinski izpuščaj. Vsekakor pa ga obiščite, če izpuščaj ne izgine po nekaj dnevih, če se vam zdi, da se stanje slabša ali če ima dojenček vročino.

Vir: arhiv Baby book

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here