Pogosta vprašanja mamic o dojenju

0
15357
Dojenje
Dojenje

Prvi dnevi po porodu so za mamo naporni, zaradi neizkušenosti pa velikokrat polni vprašanj, ali dojenček dobi dovolj mleka, kaj narediti, ko so bradavice boleče in razpokane. 

Prvi dnevi po porodu so za mamo naporni, zaradi neizkušenosti pa velikokrat polni vprašanj, ali dojenček dobi dovolj mleka, kaj narediti, če so bradavice boleče in poškodovane.

Ali imam dovolj mleka

Čim bolj učinkovito in pogosto dojenček sesa na prsih, tem več mleka se tvori. Prsi nikoli niso prazne, vendarle je dojenčkom všeč, da teče, tako so bolj motivirani za dojenje. Če niste prepričani, ali bi se otrok še dojil, ga pestujte tako, da ima glavico v bližini prsi, tako vam bo pokazal, ali bi želel še. Vedno se takoj odzovite na otrokove znake, da bi se dojil. Ključno je, da otrok dovolj pogosto in učinkovito sesa. Najprej ga pristavite na bolj »polno« stran. Ko se požiranje upočasni oz. ni več tako zainteresiran, lahko začnete s stiskanjem dojke. Če otrok ne sesa učinkovito, ne dobiva mleka, zato je lahko pristavljen 24 ur na dan in nič ne pomaga. Ko bo sit in zadovoljen, bo dojko izpustil sam od sebe.

Kako vem ali dojenček res pije mleko

Ni nujno, da dojenček na dojki res pije mleko. Če samo »dudlja«, torej sesa in brado hitro pomika navzdol in navzgor brez premora, če ne slišimo požiranja, ne dobiva mleka. To lahko preverite sami: sesajte, kot bi pili po slamici. Dokler sesate, ostane brada v spodnjem položaju, ko nehate, se pomakne navzgor. Ta premor, ki je viden pri premikanju dojenčkove brade, ponazarja požirek mleka, ki priteče v otrokova usta. Čim daljši je premor, tem več mleka dobi dojenček.

Nepravilno pristavljanje in bolečine

Dojenje nikakor ne sme boleti. Nasvet, da se morajo bradavice utrditi, ne drži. V večini primerov gre za posledico nepravilnega pristavljanja, v redkih primerih tudi zaradi anatomskih nepravilnosti ali zakrčenosti pri dojenčku, ki preprečuje, da bi dovolj odprl usta oz. pri sesanju učinkovito uporabljal jeziček; drugih motenj. V prvih dneh je dojenje lahko nekoliko nelagodno, pomagajte si s korigiranjem položaja. Z omejevanjem števila ali trajanja podojev in raznimi mazili osnovnega problema ne rešimo. Če dojenje boli, nemudoma poiščite pomoč.

Kaj je mastitis

Mastitis je vnetje prsi (z bakterijsko okužbo ali brez nje). Običajno so prisotni simptomi: boleči, pordeli, otekli, vroči predel dojke, visoka temperatura, gripi podobno počutje, mrzlica, huda utrujenost. Do mastitisa najpogosteje pride zaradi nezadostno izpraznjene dojke ali zastoja mleka v kombinaciji s preutrujenostjo in izčrpanostjo.

Naj med mastitisom prekinem dojenje?

Vsekakor je pomembno, da na prizadeti strani dojite čim pogosteje, da se dojka zmehča in zatrdlina izgine, svetuje Alenka Benedik. »Počivajte, najbolje kar z dojenčkom. Počitek in pogosto dojenje zmanjšata trajanje simptomov. Nasvet, da je treba po vsakem dojenju še črpati, je škodljiv. Če je mleka dovolj, ne želimo spodbujati tvorjenja še večjih količin mleka. Če je dojenček sit, dojka pa postaja nelagodno polna, ne čakamo, da bo boleče napeta, temveč ročno ali s črpalko iztisnemo samo toliko mleka, da napetost popusti in ne »do konca«. Če vam prija, si lahko pomagate s toplimi obkladki pred dojenjem in hladnimi po dojenju oziroma s knajpanjem (začnete in končate s toplo vodo). Prizadeti predel dojke pred dojenjem lahko nežno zmasirate z roko ali pa lahko poskusite z električno zobno ščetko (ščetine so obrnjene proč od kože). Zaradi grobe masaže se oteklo in občutljivo tkivo lahko poškoduje!

Otroka pogosto dojite. Če ne gre, poskusite s črpanjemali z ročnim iztiskanjem mleka. Če vam prija, po dojenju ali črpanju lahko na prizadeti predel za zmanjšanje otekline za kratek čas položite (suh ali moker) hladen obkladek. Nekaterim mamam pomagajo razni obkladki, npr. zeljni listi, obloge iz gline, skute, krompirja ipd. Če vam toplota ali hlad ne odgovarja, potem tega ne delajte.

Če se pojavi zastoj mleka, spremenite položaj

Pri zastoju mleka je dojka trda in boleča, med tipanjem dojke pa boste zatipale zatrdline – vozličke. Ne omejujte dojenja. Spremenite položaj pri dojenju – če je možno, naj otrok z bradico masira prizadeti del. Pred dojenjem lahko, če vam prija, dojko ogrejete s toplim obkladkom in jo zmasirate.

Sodelujoči strokovnjaki:

Alenka Benedik

https://www.rumina.si/

Svetovalka za dojenje, IBCLC in Inštitut za dojenje Rumina

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here