Vprašanja o dojenju

0
11588
Dojenje
Dojenje

Prvi dnevi po porodu so za mamo naporni, zaradi neizkušenosti pa velikokrat polni vprašanj, ali dojenček dobi dovolj mleka, kaj narediti, ko so bradavice boleče in razpokane.

V nadaljevanju so podani odgovori svetovalke za dojenje Alenke Benedik, IBCLC, na najbolj pogosta vprašanja o dojenju.

S katero dojko začeti dojenje

Dojenje začnite s tisto dojko, ki se vam zdi bolj polna. Čim bolj temeljito in pogosto dojenček sesa na prsih, več mleka se tvori. Prsi nikoli niso prazne, vendarle je dojenčkom všeč, da teče, tako so bolj motivirani za dojenje. Če niste prepričani, ali bi se otrok še dojil, ga pestujte tako, da ima glavico v bližini prsi, tako vam bo pokazal, ali bi želel še. Ko bo sit in zadovoljen, bo dojko izpustil sam od sebe.

Ali dojenček dobi dovolj mleka

Ni nujno, da dojenček na dojki pije mleko. Če sesa in brado hitro pomika navzdol in navzgor brez premora, ko so usta najbolj odprta, ne dobiva mleka. Alenka Benedik priporoča, da preverite sami: sesajte, kot bi pili po slamici. »Dokler sesate, ostane brada v spodnjem položaju, ko nehate, se pomakne navzgor. Ta premor, ki je viden pri premikanju dojenčkove brade, ponazarja požirek mleka, ki priteče v otrokova usta. Čim daljši je premor, tem več mleka dobi dojenček.«

Boleče in razpokane bradavice

Dojenje nikakor ne sme boleti (nasvet, da se morajo bradavice utrditi, ne drži). V večini primerov gre za posledico nepravilnega pristavljanja, v redkih primerih pa tudi anatomskih nepravilnosti. V prvih dneh je dojenje lahko nekoliko nelagodno, pomagajte si s korigiranjem položaja. Z omejevanjem števila ali trajanja podojev in raznimi mazili osnovnega problema ne rešimo. Če dojenje boli, ne stiskajte zob, temveč poiščite pomoč.

Premalo mleka

Čim večkrat dojenček aktivno sesa (pije mleko na prsih), več mleka se tvori. Vedno se takoj odzovite na otrokove subtilne znake, da bi se dojil. Ključno je, da otrok pogosto in učinkovito sesa. Najprej ga pristavite na bolj “polno” stran. Ko se požiranje upočasni oz. ni več tako zainteresiran, začnite s stiskanjem dojke. Če otrok ne sesa učinkovito, ne dobiva mleka, zato je lahko pristavljen 24 ur na dan in nič ne pomaga.

Mastitis

Mastitis je vnetje (z ali brez bakterijske okužbe) prsi. Običajno so prisotni simptomi: boleči, pordeli, otekli, vroči predel dojke, visoka temperatura, gripi podobno počutje, mrzlica, huda utrujenost. Do mastitisa najpogosteje pride zaradi nezadostno izpraznjene dojke ali zastoja mleka.

Naj med mastitisom prekinem dojenje

Vsekakor je pomembno, da na prizadeti strani dojite čim pogosteje, svetuje Alenka Benedik. »Počivajte, najbolje kar z dojenčkom. Počitek in pogosto dojenje zmanjšata trajanje simptomov. Nasvet, da je treba po vsakem dojenju še črpati, je škodljiv. Ne želimo spodbujati tvorjenja še večjih količin mleka. Če je dojenček sit, dojka pa postaja nelagodno polna, ne čakamo, da bo boleče napeta, temveč ročno ali s črpalko iztisnemo samo toliko mleka, da napetost popusti in ne “do konca”. Tik pred dojenjem na prizadeto dojko položite topel/vroč (a ne prevroč) suh ali moker obkladek. S toplimi obkladki ne pretiravajte – do pribl. 10 minut povsem zadošča. Ogreto dojko zmasirajte s krožnimi gibi dlani in prstov oz. s “tapkanjem”. Prizadeti predel lahko nežno pregnetete s konicami prstov. Pri masaži se nežno pomikajte z zunanjega dela proti bradavici. Zaradi grobe masaže se oteklo in občutljivo tkivo lahko poškoduje! Takoj po gretju in masaži podojite otroka. Če ne gre, poskusite s črpanjem. Če je črpanje s črpalko boleče, poskusite z ročnim iztiskanjem mleka. Po dojenju ali črpanju lahko na prizadeti predel za zmanjšanje otekline položite (suh ali moker) hladen obkladek. Mnogim mamam pomagajo zeljni listi (lahko iz hladilnika): steblo odstranite in nato na dojko položite liste. Ko uvenejo, jih zamenjate z novimi.  Nekatere mame si pomagajo z oblogami iz gline, skute, krompirja ipd. Če vam toplota ali hlad ne odgovarja, potem tega ne delajte.«

Zastoj mleka

Pri zastoju mleka je dojka trda in boleča, med tipanjem dojke pa boste zatipale zatrdline – vozličke. Ne omejujte dojenja. Spremenite položaj pri dojenju – če je možno, naj otrok z bradico masira prizadeti del. Pred dojenjem lahko, če vam prija, dojko ogrejete s toplim obkladkom in jo zmasirate.

Prepolne dojke

Prve tedne telo tvori več mleka, kot ga otrok porabi. Sčasoma se to uravna samo po sebi. Bistveno je, da pogosto dojite. Če so prsi kljub temu (pre)polne, dojenčka lahko večkrat zapored pristavite na isto stran. Če druga dojka v tem času postane napeta, ne čakajte, da bo nelagodno in boleče napeta, temveč ročno ali s črpalko iztisnite samo toliko mleka, da vam odleže. Pri navalu mleka v prvih dneh in tudi kasneje lahko poskusite z obkladki iz zeljnih listov (steblo odstranite).

Duda – da ali ne

Duda je nadomestek za materine prsi in dojenčku lahko predstavlja lažni občutek sitosti. Posledično to pomeni, da dojenček preživi manj časa na prsih, kar za mamo pomeni manj stimuliranja tvorjenja mleka, zato se količina mleka lahko zmanjša. Zaradi rutinske uporabe dude obstaja večje tveganje za zgodnje odstavljanje, vnetje ušes, slabše pridobivanje teže, glivice, karies, nepravilne vzorce sesanja, pri materi pa zgodnejši povratek plodnosti in mastitis.

Grizenje

Dobro pristavljen dojenček, ki aktivno sesa, tvori vakuum in ima bradavico globoko v ustih, zato takrat ne more gristi. Dojenček ne grize, temveč bradavico lahko stisne, ker ima težave s pristavljanjem – morda je slabo podprt in težko ostane na dojki (jo lovi), pri preveč napeti dojki v ustih nima dovolj kolobarja in sesa samo bradavico; morda ga kaj boli (izraščanje zobkov, glivice, razjeda v ustih), je razburjen ali napet. Starejši dojenčki lahko grizejo zaradi izraščanja zob (srbenje, bolečina), včasih se zdrznejo, ko samo še “dudljajo” in stisnejo dlesni, redko se morda igrajo.

Glivična okužba

Idealno okolje za razvoj glivičnega vnetja je poškodovana koža, vlažnost in toplo okolje. Prvi znak je po navadi globoka zbadajoča bolečina v dojki, ki lahko traja tudi po dojenju. Koža je lahko svetleča, pordela, razpokana, se lušči, skeli, peče. Preglejte otrokova usta – medtem ko je jeziček vedno nekoliko bel zaradi mleka, pa so pri glivicah bele obloge, pikice po nebu, na dlesnih oz. notranji strani lic. Glivice so zelo trdovratne, zato je treba z zdravljenjem nadaljevati tudi nekaj časa potem, ko simptomi izginejo. Zdravljenje običajno poteka s protiglivičnim mazilom, poskusite pa lahko tudi z domačimi sredstvi (npr. ekološkim hladno stisnjenim kokosovim oljem, s katerim mažete sebe in otroka; kisom in vodo, ki ju nanesete po dojenju na bradavico in kolobar, da se le ta posuši na zraku). Če imate glivice, krepite črevesno floro (probiotiki), uživajte česen, ne uživajte sladkarij in bele moke.

Kdaj začnemo z odstavljanjem od dojenja

Idealno je, da se dojenje nadaljuje, dokler otrok potrebe po tem ne preraste. Svetovna zdravstvena organizacija in strokovnjaki priporočajo, da se dojenje ob ustrezni dopolnilni prehrani nadaljuje do dopolnjenega drugega leta ali dlje. Prezgodnje odstavljanje (preden je otrok pripravljen) prinaša tveganje za zdravje otroka in matere. Odstavljanje je postopek, dlje časa trajajoč proces. Kot pri ostalih razvojnih mejnikih se otrok odstavi, ko je za to fizično in psihično pripravljen. Materino mleko otroku ne glede na starost daje pomembne hranilne in zaščitne snovi, dojenje pa otroku zagotavlja čustveno stabilnost v času hitrega razvoja in rasti; za utrujenega, bolnega, poškodovanega ali vznemirjenega malčka je običajno tudi najboljša tolažba.

Sodelujoči strokovnjaki:

Alenka Benedik

https://www.rumina.si/

Svetovalka za dojenje, IBCLC in Inštitut za dojenje Rumina

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here