Vpliv simbioze na otrokovo samopodobo

1717

Kako mama preko simbioze pozitivno vpliva na otrokovo samopodobo? Mama je zgled, od nje se otrok uči s ponavljanjem gibov in zvokov, zato se naj mama v celoti prepusti in si vzeme obdobje materinstva in porodniškega dopusta kot čas, namenjen vzpostavljanju povezave z dojenčkom.

Tara Henigman v videu opozori, da je materino zrcaljenje otroka osnova njegove samopodobe. Otrok preko simbioze dobi izkušnjo, da obstaja in da ga nekdo vidi, zato je vpliv simbioze v prvih mesecih zelo pomemben.

Danes imamo veliko možnosti pobega, v smislu, da prižgemo  televizijo ali imamo pred sabo telefon, da zbežimo v nek stik, namesto, da bi se ukvarjali z otrokom, ko mu je težko. Apeliram na starše, da se takrat, ko začutijo, kako težko jim je dati, malce bolj poglobijo in potrudijo ostati v odnosu in vidijo, kaj se zgodi. To pomeni, da ko dojite otroka, bodite z njim in ga skušajte gledati v oči, skušajte vzpostaviti kontakt, začutiti, kaj čuti on. Videli boste, kako se bodo odzvala tudi vaše telo in čustva. Temu se v celoti prepustite in si vzemite obdobje materinstva in porodniškega dopusta kot čas, namenjen vzpostavljanju vajine povezave. Skušajte komunicirati z otrokom, ko vidite, kako njegov obrazek dela grimase in različno mimiko obraza, jo oponašajte. Bodite njegovo zrcalo. Otrokova izkušnja, ko zagleda mamico, ki ponavlja, pa tudi če samo steguje jeziček, ali ponavlja zvoke, ki jih dela, je: »Jaz obstajam. Nekdo me vidi. Imam pravico to delati.« To so pozitivne potrditve, ki jih za naš obstoj in razvoj potrebujemo. To so osnove izkušnje, da lahko smo. Pri tem je dojenje oziroma hranjenje zelo pomemben proces.

Večino zadovoljevanja naših potreb namreč doživljamo preko oralnega zadovoljevanja skozi usta. Hrana, dojka, steklenička in kontakt v tem času so zelo pomembni. To je osnova, kako se učiti sprejemati, črpati iz ljudi in tudi videti, kdaj nočem, kar mi ljudje ponujajo.

Tara Henigman

http://www.seansa.si/

dipl. psih. znan., spec. integrativne geštalt terapije, CORP (Center za osebnostno rast in psihoterapijo)

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav