Vpliv prehrane na zdravje zob

Prehranjevalne navade otroka se navadno razvijejo že v prvih letih življenja, ko imate največji vpliv starši in je za otroka življenjskega pomena zagotovitev vsem hranilnim potrebam. Tako ste otrokom najboljši zgled sami. Zelo pomemben je starševski odnos do prehranjevanja, uvajanja različnih zdravih živil v prehrano, saj s tem postavite temeljne vzorce hranjenja, ki bodo otroka spremljali vse življenje.

Nepravilna prehrana je dokazano tvegana za razvoj kariesa. Največjo nevarnost predstavljajo enostavni sladkorji. Žal so posledice prepogostega uživanja sladkorja vse prevečkrat videne že pri majhnih otrocih. Največkrat  gre za posledico hranjenja s sladkimi pijačami po steklenički.

Največji vir sladkorjev v prehrani so sladkarije. Pomembno je omejiti količino sladkorjev, predvsem pa pogostost njihovega uživanja. Nekateri so mnenja, da je najbolje izbrati en sladek dan v tednu in takrat lahko otrok jé sladko, spet drugi pa menijo, da naj se nekaj sladkega zaužije največ enkrat na dan pri enem od obrokov. Vsekakor je treba po tem zobe umiti ali pa vsaj izdatno sprati z vodo.

Poleg raznovrstne, mešane prehrane je zelo pomembno pitje zadostne in zdrave tekočine – za žejo, naj otrok pije izključno vodo in nesladkan čaj.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj