Vpliv elektromagnetnega sevanja na plodnost in nerojenega otroka

0
989

O tem, ali ima elektromagnetno sevanje vpliv na plodnost, obstaja več nasprotujočih si raziskav. Previdnost ni odveč, zato se vzdržite nošenja mobilnega telefona v žepu hlač. Dokazane so bile vedenjske motnje pri otrocih, katerih matere so med nosečnostjo pogosto uporabljale mobilne telefone.

Doc. dr. Peter Gajšek v videu našteje raziskave, ki so bile opravljene v zvezi z vplivom elektromagnetnega sevanja na plodnost, plod in otroka, če je mati med nosečnostjo veliko uporabljala mobilni telefon.

Določene raziskave so na začetku, ko so se s to težavo začele ukvarjati, pokazale povečano verjetnost, da lahko električno in magnetno polje visokih frekvenc vplivata na gibljivost spermijev pri moškem in s tem na plodnost. Vendar pa so raziskave, ki so sledile, pokazale, da temu ni tako. Obstaja torej bipolarnost. Če želite biti previdni, se izognite neprestanemu nošenju mobilnega telefona v žepu hlač. Imejte ga v torbi ali ga odložite v prostoru.

Na INIS-u so med prvimi laboratoriji na svetu razvili model nosečnice za ocenjevanje elektromagnetnih signalov pri plodu. Raziskave so pokazale, da maternica in plodovna tekočina zelo dobro ščitita otroka pri visokofrekvenčnih, bolj slabo pa pri nizkofrekvenčnih sevanjih. Ob uporabi močnih magnetnih polj gre sevanje skozi biološke snovi, tako da je tudi plod lahko izpostavljen višjim sevalnim obremenitvam.

Pred kratkim objavljene raziskave so pokazale, da so otroci mater, ki so veliko uporabljale mobilni telefon, ga nosile v žepih, torbici ipd., imeli vedenjske motnje, ki so trajale več let. Raziskave so nakazale, da je to posledica izpostavljenosti visokofrekvenčnim sevanjem v daljšem obdobju. Vendar gre samo za indice, vzorci in skupine so bili majhni, zato bo na bolj konkretne zaključke treba še počakati.

Sodelujoči strokovnjaki:

Peter Gajšek

doc. dr. Peter Gajšek

http://www.inis.si/

univ. dipl. inž. el., Inštitut za neionizirna sevanja (INIS)

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here