Voda je lahko nevarnost za otroke

0
505

Otrokom se voda zdi še posebej privlačna. Vendar je otroke, tudi, če znajo plavati, potrebno zaščititi pred utopitvijo in jih zato nikoli ne pustiti brez nadzora.

Voda je lahko nevarna za otroke
Voda je še posebej za majhne otroke, ki še niso dopolnili treh let, velika nevarnost. Otroci te starosti v vodi nimajo orientacije, kar lahko privede do manjšega padca, ki je lahko že pri nekaj centimetrov globine smrtna past. Tudi nekaj let kasneje, ko se je otrok že naučil plavati, varnost ne bi smela izostati. Utopitev je eden od glavnih vzrokov smrti pri otrocih. To ne velja samo za kopanje v jezeru ali morju, ampak se lahko pojavi tudi v manjših ribnikih ali v kadi. Zato otrok, ki so v bližini vode ali v vodi, nikoli ne spustite izpred oči.

Šola plavanja za otroke
Za otroke je na splošno zelo dobro, da obiščejo šola plavanja. Priporočljiva starost je 4 leta. Skozi lekcije plavanja otroci izgubijo strah pred vodo in se naučijo vseh pomembnih stvari o tem, kako ravnati z vodo. Seveda pa tudi najboljša vzgoja ni nobeno zagotovilo, da ko je otrok v vodi, ne more priti do resnih težav.

Pripravljeni na vse možnosti?
Za starše bi bilo dobro, če se naučijo, kako nuditi otroku prvo pomoč v primeru nesreče pri plavanju. Tudi napačno začetno zdravljenje po plavalni nesreči ogroža življenje otroka! Poskrbeti je treba, da otroci v vodo ne gredo s polnim želodcem ali pregreti, saj lahko to povzroči težave z ožiljem. Poleg tega je napačno prepričanje, da napihljive igrače in pripomočki varujejo pred utopitvami. Samo rokavčki za male neplavalce so koristen dodatek k varnosti.

Plavanje je še posebej lepa zabava v času poletnih počitnic za vse starosti. Da se zabava ne bo končala slabo, morate vedno paziti na svoje potomce in biti seznanjeni s potrebnimi ukrepi za prvo pomoč. Ob tej podlagi lahko uživate v vodi veliko bolj sproščeno.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here