Voda in kako jo očistiti

0
1880
Ionizirana voda

Ste se že kdaj vprašali kakšno vodo pijete doma in kako lahko ta vpliva na vaše zdravje in telo ter na zdravje vaše družine? Dokazano je, da je pitna voda na različnih koncih Slovenije različne kakovosti ter da ni povsod dobra in potemtakem tudi zdrava. Veliko je še salonitnih in svinčenih vodovodnih cevi, uporabe klora za razkuževanje, divjih smetišč, gramoznic ter gnojenja in škropljenja kmetijskih površin, kar vse lahko povzroča nečisto vodo. Kako pa jo lahko očistimo, smo povprašali strokovnjaka Štefana Žuno iz podjetja Tehnofan.

Nečista voda

Težave s pitno vodo delimo na:

 • mikrobiološke (prisotnost bakterij, virusov, parazitov …),
 • optoleptične (neprijeten vonj, barva okus),
 • kemične (vsebnost nitratov, pesticidov, klora, kovin ipd …),
 • mehanske (vsebnost peska, rje, blata …) in pa
 • problem trdote vode.

S strokovno analizo ali pa s pomočjo podatkov monitoringa za pitno vodo, ki so dostopni pri upravljalcu vašega vodovoda in morajo biti javno objavljeni, lahko ugotovite, katere snovi vsebuje voda na vašem območju. Uporaba izraza neoporečnost, še ne pomeni, da je voda, ki jo pijete čista. Pomeni le, da meritve kažejo, da je koncentracija snovi v vodi pod dovoljeno mejo, ki je državno predpisana. Tako lahko vaša voda vsebuje kemikalije, kot so npr. nitriti, pesticidi in podobne dodatke. Omeniti je tudi potrebno, da se te meje skozi leta spreminjajo in so vse višje in višje, kar pomeni, da dobivamo vedno več in več kemikalij. Dobro poznavanje vaše vode, pa vam zagotovi njeno ustrezno čiščenje.

Trdota vode 

V gospodinjstvih se velikokrat srečujemo tudi s pretrdo vodo, kar pomeni skupno vsoto vseh spojin kalcija in magnezija. Trdoto najpogosteje merimo v nemških trdotnih stopnjah (°N), pri čemer predstavlja ena nemška stopinja 10 mg CaO na liter vode. Večina vodovodnih vod ima trdoto med 8 in 12 °N, nekatere tudi več, kar pomeni srednje trdo vodo do trdo vodo. Voda iz pipe lahko vsebuje minerale, kot so kalcij, železo in magnezij, ki so običajno v karbonatni obliki. Trda voda pa ima za negativno posledico tudi izločanje vodnega kamna, ki je škodljiv pojav na širšem območju Slovenije. Zaradi sprememb hitrosti, smeri, tlaka in temperature vode, se kalciti združujejo in izločajo na grelcih, pipah, ventilih, ceveh ali pa na posodi in kuhinjskem koritu.

Ne glede na vsebnost mineralov, pa voda lahko vsebuje tudi klor, ki se ga uporablja za dezinfekcijo. Čeprav kloriranje ni dobro za zdravje ljudi, to lahko preprečuje predvsem mikrobiološko onesnaženost vode in širjenje raznih bolezni, pa so nekateri upravičeno zaskrbljeni zaradi posledic, ki jih ima lahko kloriranost vode na zdravje ljudi.

Čiščenje vode

Nekakovostno in pretrdo vodo, pa lahko izboljšamo z vodnimi filtri. Štefan Žuna razlaga, da so v boju proti vodnemu kamnu največkrat uporabljeni filtrirni ali mehčalni filtri, ki delujejo po načelu permanentnih magnetov, ki na naraven in neškodljiv način ščitijo vodovodno napeljavo in aparate. Da pa vodo očistimo različnih kemičnih, mikrobioloških in drugih škodljivih snovi, pa se uporabljajo filtri, ki so nameščeni pod kuhinjskim pultom ali na njem. V vsakem primeru, je potrebno pred izbrano vrsto filtriranja izvesti analizo vode in šele potem, vam bodo lahko strokovnjaki svetovali, kakšen filter izbrati glede na kakovost vaše vode. Napačna uporaba filtrov, kupljenih v veleblagovnicah, ter neznanje kupcev in prodajalcev, lahko povzroči še večje težave kot le nekakovostna voda. Gospod Žuna navaja, da bi npr. vgradnja filtra z aktivnim ogljem, ki veže nase organske snovi, za vodnim števcem naredila gojišče bakterij, saj voda vsebuje tudi bakterije.

Vodni filtri

Vodni filtri so pomembni, ker čistijo vodo, ki nam jo dobavljajo javna podjetja in je onesnažena ravno toliko, kolikor je onesnaženo oziroma obremenjeno okolje v katerem živimo. Naš strokovnjak nam je zaupal, da se v praksi največ uporabljajo kombinacije filtrov iz aktivnega oglja, ki zaradi svoje ogromne površine absorbirajo predvsem organske spojine, in mehanskih filtrov gostote 0,2 – 20 mikronov ter tako imenovane HF-membrane, s sposobnostjo filtracije do 0,02 mikronov, ki uspešno zadržijo vse bakterije. Tudi filtri z medijem KDF55 (čisti baker in cink), mešanice koloidnega srebra itd., preprečujejo da se v samem filtru ne začno razvijati bakterije. Kjer je možnost mikrobiološkega onesnaženja večja (lastna zajetja, kapnica, stari vodovodi …) svojo vlogo odlično opravljajo ultraviolični sterilizatorji, kemična onesnaženja (pesticide, herbicide, nitrate, atrazin …) pa učinkovito odstranjujejo HF filtri, reverzno osmozne membrane ali ionski izmenjevalci. Posebno poglavje predstavljata tako imenovana ionizirana ali živa voda (negativni ORP-oksidacijsko redukcijski potencial) ozirom alkalna/bazična voda (pH > 7,5), ki poleg tega da je prečiščena predstavljajo tudi zdravilno učinkovino, naprave pa so v tujini (Japonska, Koreja, Rusija …) priznane kot medicinski pripomočki. V primeru trde vode in vodnega kamna, se ga lahko učinkovito ubranimo z uporabo posebnih parmanentnih magnetov za odstranjevanje vodnega kamna oziroma njegovih posledic, saj se kristali povzročiteljev vodnega kamna po prehodu skozi močno magnetno polje preoblikujejo in ne združujejo in odlagajo, temveč potujejo naprej.

Živa voda in njena zdravilnost

Kot že omenjeno, je voda, ki priteče iz pipe le na videz zdrava. Zato je vedno bolj priljubljena živa voda oziroma voda, ki je brez vseh umazanij in kemičnih strupov. Takšna voda ima kazalec količine vodika pod 28, ki je mejna vrednost; namreč nad to stopnjo ima voda večjo vsebnost kisika kar pomeni večjo oksidiranost, pod to vrednostjo pa ima več vodika, kar povzroči, da se telo obnavlja, saj se voda lažje absorbira skozi celične membrane in pomaga pri predelavi energije v celici. Poleg tega pa je takšna voda nevtralne kislosti, kar pomeni, da znižuje kislost v našem telesu in ohranja nevtralni pH našega telesa, ki ima vrednost 7. Takšno vodo lahko pridobite z ionizatorjem vode, ki ima sposobnost spremeniti navadno pitno vodo v antioksidant. Tako pridobimo živo vodo, kakršna je v živih organizmih. Po svojih lastnostih se bistveno razlikuje od voda v naših potokih, rekah, jezerih in morjih. Vhodna voda se v ionizatorju najprej očisti v kakovostnem filtru, v elektrolitskem filtru pa se loči na kislo in bazično vodo. Kisla voda, ki je stranski produkt ionizacije vode, se lahko uporablja kot odlično naravno dezinfekcijsko sredstvo pri čiščenju, higieni, konzervaciji hrane, ustni higieni, negi obraza, kože in las …(nanašanje z brizgalko), ali pa jo odlijemo. Bazična voda pa je močan antioksidant in uničuje proste radikale. Nekaj pozitivnih učinkov ionizirane vode na zdravje:

 • razstruplja telo,
 • pomaga pri osteoporozi oziroma jo lahko zavira,
 • znižuje nivo sladkorja v krvi,
 • pomaga pri prebavnih motnjah in čisti prebavila,
 • blaži kardivaskularne težave,
 • pomaga pri dermatoloških težavah,
 • regulira krvni tlak itd.

Montaža vodnega filtra in vzdrževanje 

Filter za vodo izberemo na osnovi velikosti delcev, ki jih želimo odstraniti iz vode ali pa glede na vsebnost nezaželjenih kemičnih snovi v vodi. Postavljen je lahko na točki vstopa v objekt, navadno za števcem vode in odstranjuje mehanske delce, vodni kamen ter klor in organske spojine, s čimer ščiti napeljavo, naprave, pipe in tuš kabine. Lahko pa je montiran tudi na točki uporabe, navadno pod koritom in rešuje mikrobiološke, kemične in optoleptične probleme, kislost oziroma alkalnost vode (sprememba pH vode) in oksidacijski redukcijski potencial ORP (od +350mV do -350mV). V tem primeru ščiti zdravje ljudi pred nitrati, nitriti, klorom, pesticidi, bakterijami podobno. Če se odločite za filter za vodo, se morate zavedati, da je za njegovo dolgo in pravilno delovanje potrebno redno vzdrževanje, kar pomeni od 20 do 100 evrov dodatnih stroškov. V večstanovanjskih objektih so stroški na stanovanje lahko nižji, če stanovalci zberejo dovolj glasov podpore za skupno rešitev na napeljavi. Kjer to ne gre, posamezni stanovalci rešujejo problem individualno. V vsakem primeru pa se posvetujete s strokovnjaki, saj vam bodo le oni znali priporočiti najbolj optimalno rešitev za vašo, bolj zdravo vodo.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here