Vnos soli v prehrano otrok

1
654

Naša hrana vsebuje prekomerne količine soli, ki je sicer pomembna za normalno delovanje organizma. Največji vir vnosa soli so mesni izdelki, ki niso primerni za otroka. O posledicah prekomernega vnosa soli v telo pripoveduje Urška Blaznik v videu.

Kruh, ki ga kupimo,pravzaprav tako kot že veste ta naša kampanja da z dvema kosoma kruha že zaužijemo dovolj soli.

Zato tudi tečejo te akcije, da bi se postopoma znižala vsebnost soli v kruhu in upamo da se bo to zgodilo. Kljub temu, staršem priporočamo, da seveda to ne pomeni, da bodo kupovali kruh brez soli, ampak naj pa potem poskrbijo za ostale stvari Kruh in salama pa sta lahko že kar zadosten vir soli. naj bo to občasno na jedilniku.

Pri otrocih, v tem daljšem obdobju pa so dokazane posledice za visok krvni pritisk, za določene oblike diabetesa, tudi debelost bi lahko rekli, tudi nekatere oblike raka, čeprav ne želimo da bi se ustrašili. Naj bo vnos soli zavesten. Ko mamice pripravljamo hrano, ko očetje pripravljajo hrano za otroka, jo osolimo minimalno in potem vidimo, če otrok je pa potem naslednjič malo zvišajo. Ampak se želi, naprimer kuhane zelenjave pa na primer sploh ni treba soliti.

Sodelujoči strokovnjaki:

dr. Urška Blaznik

http://www.nijz.si/

univ. dipl. kem, spec. san. kem., Nacionalni inštitut za javno zdravje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

1 KOMENTAR

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here