Vnetje ušes – nočna mora vsakega starša

0
2185
Vse o vnetju ušes.
Vse o vnetju ušes.

Kako preprečiti vnetje ušes?

Vsak starš bi naredil vse, da bi preprečil pojav bolezni pri otroku. Zato smo za nasvet o tem kako preprečiti pojav vnetja ušes vprašali dr. Klemna Jenka, otorinolaringologa, ki nam je podal naslednje odgovore.

Pomembno je, da poskušamo omiliti vnetje srednjega ušesa, ki je v samem nosnem delu žrela. To dosežemo s čiščenjem nosu s fiziološko raztopino. Večkrat na dan jo nakapamo otroku v vsako nosnico in poskusimo nos očistiti. Velja pa opozoriti, da je agresivno izpiranje nosu s fiziološko raztopino, to je izpiranje pod pritiskom, škodljivo in nekoristno.

Evstahijeva cev pri majhnem otroku je kratka, položna oziroma v vodoravni ravnini kot sama nosna votlina, bolj odprta, kot pri odraslih. Če otroku izpiramo nos s fiziološko raztopino pod pritiskom, vse bakterije, ki so normalno prisotne v nosnem delu žrela, s tem pritiskom zanesemo po evstahijevi cevi v srednje uho, zato pride do vnetja srednjega ušesa.

Otroku nakapamo fiziološko raztopino v nos, mu nos nežno očistimo z nežnimi aspiratorji, ne pod visokim tlakom. Namen fiziološke raztopine je, da sluz toliko razredčimo, da jo potem lahko odstranimo.

Poglejte si tudi video posnetek kjer pove več o preprečevanju in posledicah vnetih ušes:

Kako preprečiti vnetje ušes?

Kakšne so posledice vnetja ušes?

 

Sodelujoči strokovnjaki:

dr. Klemen Jenko

http://www.kclj.si/

otorinolaringolog, ORL Ljubljana

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here