Vnetje očesne veznice

0
2729
Vnetje očesne veznice
Vnetje očesne veznice

Bakterijsko in virusno vnetje očesne veznice sta zelo nalezljiva in lahko občasno povzročita izbruhe v otroški populaciji.

Vnetje očesne veznice ali konjunktivitis, je vnetje sluznice, ki pokriva veke in sprednji del zrkla do roba roženice. Je zelo pogosto, neprijetno, a ponavadi nenevarno vnetje.

Največkrat je posledica virusne ali bakterijske okužbe. Bolezenski znaki, potek in zdravljenje se razlikujejo glede na vzrok vnetja očesne veznice. Akutno vnetje očesne veznice je pogosta otroška zelo nalezljiva bolezen, ki občasno v šolah in vrtcih povzroča izbruhe.

Obe vrsti vnetja očesne veznice, bakterijski in virusni, običajno trajata od 5 do 14 dni, preden pride do spontane ozdravitve. V tem času se bolezen prenaša s stikom, predvsem z rokami, z okužene osebe na drugo osebo. 

 Bakterijsko vnetje očesne veznice

 

Virusno vnetje očesne veznice

 

Povzročitelji:Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae in Moraxella catarrhalis.adenovirusi, redkeje herpes simplex virus (HSV), varicella-zoster virus (VZV) In picornavirus (enterovirus 70, Coxsackie A24)
Znaki:

 

Pordelo oko, ki je boleče in skeleče. Vneto je eno ali obe očesi, v začetku ponavadi le eno oko. Zjutraj je oko zlepljeno, prisoten je izcedek rumene ali zelene barve.Okužba z adenovirusi se pogosto pojavi ob prehladu oziroma virusnem vnetju nosne sluznice. Ponavadi se pojavi najprej na enem očesu, zaradi velike nalezljivosti pa se lahko prenese tudi na drugo oko.

Oko je pordelo, občutljivo na svetlobo, izcedek pa je voden.

Zdravljenje:z antibiotičnimi kapljicami ali mazilom, ki skrajšajo potek bolezni in kužnost bolnika.

 

 

Nimamo učinkovitih specifičnih zdravil, pri zdravljenju lajšamo simptome. Zelo prenosljiv virus je prisoten v solzah, dokler ne minejo klinični znaki, kar običajno traja 1do 2 tedna.

Kot pri prehladu, je za preprečevanje in omejevanje okužbe najpomembnejša higiena:

  • potrebno se je izogibati dotikanja oči z rokami,
  • umivanje rok lahko znatno zmanjša prenos obeh vrst vnetja očesne veznice,
  • izogibanje izmenjavi brisač,
  • temeljito čiščenje igrač, ki so onesnažene z izločki otrok,
  • pogosto čiščenje površin, igrač in predmetov, ki se jih otroci pogosto dotikajo,
  • v času obolenja se izogibamo plavalnih bazenov.

Umivanje rok in izključitev iz kolektiva sta edina načina za nadzorovanje širjenja virusnega vnetja očesnih veznic v vrtcu. Pri virusnem vnetju očesnih veznic otrok ostane kužen, zato naj otroci, ki obiskujejo vrtec ostanejo doma, dokler so kužni. Bolnik je kužen od 10 do 12 dni, od začetka simptomov in dokler je prisoten izcedek iz oči. V primeru bakterijskega vnetja očesnih veznic se otrok lahko vrne v vrtec 48 ur po tem, ko začne zdravljenje z ustreznim antibiotikom.

Natalija Gradišek

dr.med., spec. ped.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj