Vnetja ušes pri dojenčkih in otrocih

1
3113
Vnetje ušes
Vnetje ušes

Dokler imunski sistem otroka ne dozori se lahko pojavi vnetje ušes. Običajno se vnetja najpogostejša med 6. in 24. mesecem starosti ter med 5. in 6. letom, nato pa se umirijo.

Otroci so bolj nagnjeni k bakterijskim okužbam srednjega ušesa kot odrasli, ker imajo slabše razvit imunski sistem. Tudi evstahijeva cev je v otroštvu krajša, položnejša in odprta, zato bakterije iz nosnega žrela lažje prehajajo v srednje uho.

Vnetja ušes so najpogostejša med 6. in 24. mesecem starosti ter med petim in šestim letom, nato pa se umirijo, saj takrat običajno dozori imunski sistem, ki se lahko bojuje proti bakterijskim okužbam. Poleg tega se podaljša tudi evstahijeva cev, se bolj zapre in postane manj položna.

Dr. Klemen Jenko poudarja: »Če so vnetja srednjega ušesa primerno zdravljena, potem navadno ni večje nevarnosti za trajno poslabšanje sluha.« Ta se normalizira, ko se vnetje odpravi. Večina vnetij se pozdravi sama od sebe ali s pomočjo antibiotičnega zdravljenja. Pri vnetju lahko poči bobnič in iz njega izteče gnoj, vendar tako stanje večinoma ni nevarno. V skoraj vseh primerih se zaraste nazaj. Navadno ni večjih posledic, se pa te pojavijo pri kroničnih nezdravljenih vnetjih, predvsem lahko poslabšajo sluh oz. preidejo v bolj nevarna vnetja.

Simptomi vnetja srednjega ušesa:

  • bolečina v ušesih, ki jo starši lahko opazijo pri otrocih,
  • izliv gnoja, če bobnič poči,
  • slabši sluh,
  • prijemanje za ušesa pri dojenčkih
  • sistemski znaki: povišana telesna temperatura, mlajši otroci pa so tudi bolj prizadeti, ne pijejo, so razdražljivi, lahko bruhajo ipd.

Izlivni otitis

Je posebna oblika vnetja srednjega ušesa, ki ni bakterijsko, torej ne gre za gnojno vnetje. Nastane predvsem zaradi slabega delovanja evstahijeve cevi. Ta normalno skrbi za prezračevanje srednjega ušesa, da lahko zrak prehaja iz nosnega žrela v srednje uho. V tem primeru zrak ne pride do srednjega ušesa, zato se tam sčasoma ustvari podtlak, ki povzroči nabiranje tekočine v srednjem ušesu. Pri tem ni moč opaziti prej omenjenih sistemskih znakov, starši pa ga lahko prepoznajo po tem, da otroci bistveno slabše slišijo (se ne obrnejo, ko jih pokličejo, imajo precej naglas radio ali televizijo). Zdravi se na dva načina: konzervativno z zdravili in z operativnim posegom. Pri tem se lahko odstrani povečana žrelnica, če pa to ne zadostuje, se odločimo za prerez bobniča, kamor se vstavi majhna cevčica, ki skrbi za primerno prezračevanje srednjega ušesa.

Dr. Jenko za konec še svetuje: »Starši naj svoje otroke čim manj izpostavljajo prehlajenim ljudem okoli sebe, poleg tega pa naj poskušajo omiliti vnetja v samem nosnem delu žrela na ta način, da kanejo večkrat na dan nekaj kapljic fiziološke raztopine v vsako nosnico, ki zgolj zmehča sluz, da jo potem lažje izpihajo in  nos očistijo z robčkom.«

Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam

Priporoča se predvsem pri ponavljajočih vnetjih. O tem se je smiselno posvetovati s pediatrom.

Zdravljenje s homeopatija

Omenjenjeno zdravljenje lahko dopolnimo s homeopatijo, meni Irena Gorišek, homeopatinja. “Pregled oziroma posvet pri zdravniku homeopatu traja do ene ure in na podlagi vseh simptomov, tako fizičnih – splošnih kot psihičnih, se izbere zdravilo, ki bo otroku pomagalo vzpostaviti močnejšo obrambno reakcijo na viruse in bakterije ter na ta način zmanjšalo število vnetij. Včasih se na ta način tudi izognemo operaciji žrelnice,” in nadaljuje, da se tako lahko zdravi tudi “vnetja v akutni fazi na podlagi akutnih simptomov, kjer je poudarek na trenutnih simptomih – levo – desno, reakcija na bolečino – razdražljivost, jok, želja po pestovanju ipd., kaj bolečino olajša, kaj jo poslabša, spremljevalni simptomi – za razliko od  zdravljenja ponavljajočih se vnetij – kroničnega stanja, kjer se upoštevajo vsi otrokovi simptomi.” Goriškova priporoča, da se takšno zdravljenje odvija pod nadzorom zdravnika, da ne bi zamudili trenutka, ko je potrebno vseeno seči po antibiotiku. 

Sodelujoči strokovnjaki:

dr. Klemen Jenko

http://www.kclj.si/

otorinolaringolog, ORL Ljubljana

Irena Gorišek

dr. med., homeopatinja

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

1 KOMENTAR

  1. Mi imamo stalno težave z gnojnim vnetjem, res nadležno, da ne rečem boleče za malega. Sedaj premišljujemo o odstranitvi žrelnice. Ima kdo kakšne izkušnje s tem? Je pomagalo?

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here